Министерството на правосъдието на САЩ съобщи във вторник, че е прекъснало руска операция, използваща фалшиви акаунти в социалните медии, подсилени с изкуствен интелект, за тайно разпространение на прокремълски съобщения в Съединените щати и в чужбина.

Новината идва четири месеца преди президентските избори в САЩ, за които експертите по сигурността широко вярват, че ще бъдат мишена както на хакерски атаки, така и на скрити опити за влияние върху социалните медии от страна на чуждестранни противници. Високопоставени американски служители заявиха публично, че следят за схеми, предназначени да осуетят вота.

Предполагаемата операция, според прокурорите, е била организирана чрез частна разузнавателна организация, базирана в Русия, обслужвана от руски офицери от разузнаването и старши служител на базирания в Москва, финансиран от правителството новинарски канал Russia Today или RT.

Говорител на RT не отговори на искане за коментар.

Тази частна организация е проектирала стотици фалшиви социални акаунти, които са направени да изглеждат като истински американци, според съдебни документи.

Приблизително 1000 акаунта в социалната медийна платформа X са били блокирани.

Русия се стреми да повлияе на изборите в САЩ и да отслаби подкрепата за Украйна

Русия се стреми да повлияе на изборите в САЩ и да отслаби подкрепата за Украйна

Москва може по-специално да се възползва от противоречията в американското общество, смятат служители на разузнаването.