Администрацията на американския президент Джо Байдън планира да предостави на Палестина пакет от около 150 милиона долара като помощ, предаде "Ройтерс". Агенцията се позова на свои източници.

По-рано 45-ият президент на САЩ Доналд Тръмп спря предоставянето на този вид подкрепа за Палестина. Настоящото правителство на САЩ отмени това решение.

Очаква се Държавният департамент да обяви помощ от 150 милиона долара още чрез Агенцията на ООН за подпомагане и работа за палестинските бежанци в Близкия изток (UNRWA).

Израел прехвърли на Палестина над $1 млрд.

Израел прехвърли на Палестина над $1 млрд.

Израелското правителство е покрило всичките си финансови задължения

По-рано постоянният представител на САЩ при ООН Линда Томас-Грийнфийлд заяви, че САЩ ще предоставят хуманитарна помощ на Палестина в размер на $ 15 млн. Дипломатът заяви, че тези средства ще отидат за подкрепа на болници, в които се лекуват пациенти с коронавирус, помощ най-бедните семейства, както и хранителни програми.

През 2018 г. Съединените щати, най-големият донор на UNRWA оттеглиха своите вноски като цяло, застрашавайки съществуването на организацията. В резултат на това агенцията ревизира бюджета си, за да намали неефективните разходи.