Белият дом работи с Конгреса на САЩ върху формата на законопроект, който ще позволи Русия да бъде призната за държавен спонсор на тероризма, каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън в интервю за Си Ен Ен.

Водещият попита Блинкен защо САЩ все още не са обявили Русия за спонсор на тероризма и отбеляза, че подобен ход може да има последици като забавяне на износа на храни.

"Непрекъснато преглеждаме различните мерки, които можем да предприемем, за да увеличим натиска (върху Русия), ако е необходимо. В момента работим с Конгреса върху законодателство, което ще ни помогне да преодолеем някои от проблемите, свързани с използването на статута на държавен спонсор на тероризъм, който , както казахте, може да създаде някои непредвидени последици", каза Блинкън.

В края на ноември Европейският парламент прие резолюция, признаваща Русия за държавен спонсор на тероризма.

Администрацията на Байдън досега се противопоставяше на подобен ход и отбелязваше, че предоставянето на такъв статут на Русия би довело до отрицателни правни последици за Съединените щати и би помогнало малко на Украйна.

Дори самият Блинкън отказваше да включи Русия в черния списък въпреки резолюциите в двете камари на Конгреса, които го призовават да го направи.

В момента Държавният департамент на САЩ посочва четири държави - Куба, Северна Корея, Иран и Сирия - като държави спонсори на тероризма. Това означава, че те са обект на финансови ограничения и на забрана за износ на отбранителни продукти.

Досега четири държави членки на ЕС са определили Русия като държава, спонсорираща на тероризма - Литва, Латвия, Естония и Полша.

Зеленски с призив: Международната общност да обяви Русия за спонсор на тероризма

Зеленски с призив: Международната общност да обяви Русия за спонсор на тероризма

От руска страна твърдят, че украинските сили изправят цяла Европа на ръба на ядрена катастрофа