Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) разреши спешна употреба на лекарството за ебола, ремдесивир - Remdesivir за лечение на коронавирус, съобщават БиБиСи и "Блумбърг".

Разрешението означава, че антивирусното лекарство вече може да се използва при хора, които са хоспитализирани с тежък Covid-19.

Неотдавнашно клинично проучване показа, че лекарството е помогнало да се съкрати времето за възстановяване на хора, които са сериозно болни. Това обаче не подобрява значително процента на оцеляване.

Експертите предупреждават, че лекарството - първоначално разработено за лечение на ебола и произведено от фармацевтичната компания Gilead в Калифорния - не трябва да се разглежда като "вълшебното хапче" за коронавируса.

Лекарството пречи на генома на вируса, нарушавайки способността му да се репликира.

По време на среща с президента на САЩ Доналд Тръмп в Овалния кабинет, главният изпълнителен директор на Gilead Даниел О'Дей заяви, че разрешението на FDA е важна първа стъпка.

Компанията ще дари 1,5 милиона флакони с лекарството, каза той.

Комисарят на FDA Стивън Хан също каза на срещата: "Това е първата разрешена терапия за Covid-19, така че наистина сме горди, че сме част от нея".

Разрешението за спешни случаи на FDA не е същото като официалното одобрение, което изисква по-високо ниво на преглед и тестове.

Добри новини: Положителни данни от изследване на ремдесивир срещу Covid-19

Добри новини: Положителни данни от изследване на ремдесивир срещу Covid-19

Експерименталното лекарство на компанията е постигнало целите по време на проведено от правителството на САЩ изпитание

Лекарството всъщност не лекува ебола и Gilead казва на своя уебсайт: "Remdesivir е експериментално лекарство, което няма установена безопасност или ефикасност за лечение на каквото и да е състояние". Gilead също предупреждава за възможни сериозни странични ефекти.

Въпреки това президентът Тръмп е привърженик на ремедесивир като потенциално лечение на коронавируса.

В своето клинично изпитване, чиито пълни резултати тепърва ще бъдат публикувани, Националният институт по алергия и инфекциозни заболявания на САЩ (NIAID) установява, че Remdesivir съкращава продължителността на симптомите от 15 дни до 11.

В проучванията са участвали 1063 души в болници по целия свят - включително САЩ, Франция, Италия, Великобритания, Китай и Южна Корея. Някои пациенти получават лекарството, а други получават плацебо лечение.

Д-р Антъни Фаучи, който ръководи NIAID, заяви, че ремдесивирът има "ясно изразен, значителен, положителен ефект в намаляването на времето за възстановяване".

Въпреки това, въпреки че ремдесивирът може да помогне за възстановяване - и евентуално хората да не се лекуват в интензивни отделения - изпитанията не дават ясна индикация дали може да предотврати смърт от коронавирус.

Тъй като мноог остава несигурно и неизвестно относно режима на лечение, Gilead предлага 10-дневна продължителност на дозирането за пациенти на вентилатори и пет дни за пациенти, които не са.

Няма клинични ползи от ремдесивир, показва проучване

Няма клинични ползи от ремдесивир, показва проучване

Лекарите са установили, че няма положителни резултати от прилагането на лекарството в сравнение с контролна група възрастни

Компетентността на FDA не се разпростира в чужбина, така че разрешението важи само за САЩ. Експертите също подчертаха, че спешната употреба не е същото като пълно одобрение.

Gilead коментира, че понастоящем използва налични запаси от лекарството и доставката е ограничена. Американското правителство ще координира разпределението на ремдесивир в болници в американските градове, които са най-силно засегнати от Covid-19.

Така че не е ясно каква част от лекарството може да бъде разпространена в световен мащаб, нито на каква цена.

Gilead казва, че дарява 1,5 милиона индивидуални дози ремедесивир, което "се равнява на повече от 140 000 лечебни курса, които ще бъдат предоставени без заплащане". Спешното разпределение в САЩ е включено в това дарение.

Но в световен мащаб има повече от три милиона потвърдени случая в 185 страни. Gilead се стреми бързо да разширява производството с глобални партньори.

Компанията има за цел да произведе най-малко 500 000 лечебни курса до октомври, 1 милион лечебни курса до декември 2020 г. и милиони повече през 2021 г., ако е необходимо.

Институтът за клиничен и икономически преглед, американски орган, който изучава цените на лекарствата, оцени цената на 10-дневен курс на ремдезивир на $10, но предположи, че рентабилната цена може да достигне $4500, въз основа на клиничните изпитвания.

Д-р Майкъл Хед, старши научен сътрудник в областта на глобалното здраве в Университета в Саутхемптън, коментира, че този ход "показва значението на изследването на използването на съществуващите терапевтици, когато се появят нови патогени".

"Това е важна стъпка във възможностите, достъпни за лечение на хоспитализирани с Covid-19. Данните показват, че много хоспитализирани пациенти ще умрат, така че въпреки че ефективността на Remdesivir е ограничена, това може да бъде полезно допълнение като възможност за лечение . "

Нови 1883 жертви взе коронавирусът в САЩ за денонощие

Нови 1883 жертви взе коронавирусът в САЩ за денонощие

Смъртните случаи в страната вече са близо 65 000