Съединените щати са тествали хиперзвукова ракета, способна да развива скорост по-висока пет пъти от скоростта на звука. Това е първият успешен тест от класа на оръжията от 2013 г. насам. Това са съобщили от Пентагона в понеделник, цитиран от "Тойтерс".

Тестът се е провел, докато САЩ и техните глобални съперници ускоряват темпото си за изграждане на хиперзвукови оръжия.

Тестът се е провел миналата седмица, се казва в изявление на Агенцията за напреднали изследователски проекти в областта на отбраната или DARPA. Ракетата е построена от Raytheon Corporation.

"Това ни приближава една стъпка по-близо до преминаването към програма, която предлага възможности за следващото поколение на американската армия", каза Андрю Нодлър, мениджър на правителствената агенция към Министерство на отбраната, която се занимава с развитието на новите технологии в американската армия. Няма целева дата за този преход, но се подготвят до края на годината.

Припомняме, че през юли Русия изпробва хиперзвуковата крилата ракета "Циркон", като тя е ударила наземна цел край бреговете на Баренцово море, отдалечена на повече от 350 км, съобщи "Интерфакс".

Русия въоръжава една от фрегатите си с новата хиперзвукова ракета "Циркон"

Русия въоръжава една от фрегатите си с новата хиперзвукова ракета "Циркон"

Лети със скорост по-висока с над 10 пъти от тази на звука

Уточнява се, че ракетата е изстреляна от разположения в Бяло море кораб "Адмирал Горшков".

Руският президент Владимир Путин в реч, произнесена през март 2018 г., обяви, че въпросните хиперзвукови ракети са част от ново поколение руски оръжия, които могат да ударят почти всяка точка на света и да избегнат построения от САЩ ракетен щит.