Унгария трябва да се съсредоточи върху войната в Украйна, а не върху фалшиви въпроси, каза американският посланик пред АФП, докато американските и европейски консерватори в четвъртък осъдиха "вируса на уокизма" на среща в Будапеща, пише "Франс 24".

Будапеща е домакин на Conservative Political Action Conference (CPAC) за втора поредна година, на която присъстват предимно американски и европейски консерватори.

Унгарският премиер Виктор Орбан се нахъса срещу "вируса на уокизма", разпространяван от "западните либерали" на събранието, като се похвали, че има "противоотровата".

Орбан призова и за връщането на Доналд Тръмп в Белия дом.

"Има жалко желание да се говори за фалшива културна война в Унгария", каза американският посланик Дейвид Пресман в интервю за АФП.

"В същото време има истинска война в съседство, където хиляди умират в агресивната война на Владимир Путин", каза дипломатът в сряда по време на посещение за среща с хуманитарни работници и бежанци близо до украинската граница.

"Тук не става дума за уокизъм. Става въпрос за Русия", каза той.

"Фокусиран съм върху истинската война и отношенията, които се задълбочават и разширяват - вместо да се стесняват - между Унгария и Русия", каза Пресман.

46-годишният пратеник посочи пет посещения на унгарския външен министър Петер Сиярто в Русия за обсъждане на енергийни сделки от началото на войната в Украйна през февруари миналата година.

Според Пресман през същото време Сиярто "не е говорил нито веднъж" с украинския си колега Дмитро Кулеба.

"Докато други страни правят избор за диверсификация на руската енергия, Унгария удвоява отношенията си с Газпром", каза Пресман, имайки предвид руския енергиен гигант.

САЩ скастриха Унгария за цинизма ѝ за войната в Украйна

САЩ скастриха Унгария за цинизма ѝ за войната в Украйна

Заради призива на Будапеща за прекратяване на огъня

Дезинформация на Кремъл

Пресман също изрази загриженост относно проруската пропаганда в членката на ЕС и НАТО Унгария.

Будапеща разкритикува санкциите на ЕС срещу Русия и призовава за незабавно прекратяване на огъня. Междувременно медиите, подкрепящи Орбан, редовно излъчват антиукраински разкази.

"Едно от предизвикателствата, пред които сме изправени в Унгария, е... разпространението на дезинформация от Кремъл", каза Пресман.

Миналия месец САЩ наложиха санкции срещу ръководената от Русия Международна инвестиционна банка, институция, която Пресман нарече "платформа на Кремъл в НАТО, разположена в Будапеща".

Ден по-късно Унгария се оттегли от дружеството, стъпка, последвана бързо от банката, която обяви, че напуска Будапеща, за да се върне в Москва четири години след преместването на централата си в Унгария.

Пресман каза, че приветства "макар и късното" решение на Унгария да напусне банката, изобретение от съветската епоха, наречено от критиците "шпионска банка".

"Жалко е, че... изискваше това ниво на ангажираност от страна на Съединените щати, за да има отзивчивост", каза той.

Чуждестранно контролиран агент

На поста от миналия септември Пресман и неговият конфронтационен стил го накараха да бъде обект на атаки в про-Орбан медии от първия ден, когато публикува снимки на съпруга си и децата им в Туитър.

Будапеща е в противоречие с Брюксел заради затягането на законодателството, за което се смята, че е насочено към ЛГБТК хората.

Нарушавайки дипломатическата дискретност, Пресман редовно предизвиква правителствени служители и разкази в социалните мрежи.

Председателят на парламента, близък съюзник на Орбан, го нарече "един от най-малко класните посланици, стъпвали някога на унгарска земя".

Пресман каза, че САЩ "се фокусират и ще останат фокусирани върху (осигуряването) на пространство за съществуване и процъфтяване на независими институции и гласове в Унгария".

"Ако повдигнете въпрос, който е от гледна точка, която не се споделя от... правителството, вие се идентифицирате като по някакъв начин чуждестранно контролиран, -повлиян или -финансиран агент."

"Понякога (тези) субекти са... просто независими", каза той. "Но независимостта не е същото като опозицията", каза той.

Европа се събужда за заплахата от източен вариант на Брекзит

Европа се събужда за заплахата от източен вариант на Брекзит

Унгария е може би единствената държава-членка, която провежда антиевропейска кампания, поне в този мащаб