Новата американска Северна доктрина има за цел да лиши Русия от правото върху Северния морски път. Това се твърди в статия в сръбското издание "Печат".

През май на среща на представители на страните, граничещи с Арктика, американците са дали да се разбере на официалните лица от Канада, че те "трябва да забравят за правото върху северозападния арктически коридор", пише авторът на материала. От китайците те са поискали да затворят станциите си в Исландия и Норвегия и да спрат инвестициите в инфраструктура в руския Северен морски път. Според Вашингтон Русия трябва да изтегли войските от своите арктически региони. Така американците изведнъж станали привърженици на идеята, че Северният морски път трябва да бъде общ, а не изключително руски.

Пентагонът не се притеснява от Русия в Арктика и разполага F-35 в Англия до 2021г.

Пентагонът не се притеснява от Русия в Арктика и разполага F-35 в Англия до 2021г.

Разногласията между САЩ и Турция няма да се отразят на операциите в Инджирлик

Според автора на статията Северният морски път е важен за САЩ и като средство за натиск върху Русия, тъй като той е не само международен логистичен коридор, но и вътрешна транспортна артерия. Неговото развитие, отбелязва авторът, ще позволи да се свържат обширните води в източната и северната част на страната. Освен това Северният морски път ще направи възможно формирането на единна колосална икономическа система, която ще обедини териториите на Далечния север и Далечния изток. Тези региони имат такъв потенциал, че могат станат локомотив за развитието на цялата държава.

САЩ противодействат на влиянието на Русия в Арктика

САЩ противодействат на влиянието на Русия в Арктика

В тази връзка САЩ възнамеряват да построят нови ледоразбивачи

Във Вашингтон многократно са заявявали необходимостта да се противодейства на нарастващото руско влияние в Арктика. Така например държавният секретар Майк Помпео изрази безпокойство относно "руските претенции" за международните води на Северния морски път и плановете да го свърже с китайския морски "Път на коприната". А Джон Болтън, който беше съветник по националната сигурност на Доналд Тръмп, обеща, че САЩ скоро ще установят целогодишно присъствие в Арктика. Според него това ще стане възможно при пускането в експлоатация на нови американски ледоразбивачи.

Руският външен министър Сергей Лавров подчерта, че Москва е отворена за "най-широко" сътрудничество в Арктика и че там няма причини за конфликт. Според него Русия разглежда Арктика като "пространство на мир, стабилност и продуктивно сътрудничество".

Помпео: Засилваме присъствието си в Арктика, за да контролираме „агресивните” Китай и Русия

Помпео: Засилваме присъствието си в Арктика, за да контролираме „агресивните” Китай и Русия

Това предупреди държавният секретар на САЩ Майк Помпео