Министърът на разузнаването на Иран заяви, че Техеран и Вашингтон могат да проведат преговори, само ако САЩ отменят санкциите си и върховният ирански лидер аятолах Али Хаменеи даде одобрението си за преговори, съобщава държавната информационна агенция ИРНА.

"Провеждането на преговори с Америка може да бъде преразгледано от Иран, само ако американският президент Доналд Тръмп отмени санкциите и нашият върховен лидер даде разрешение за провеждане на такива преговори", посочи Махмуд Алави.

Тръмп размаха пръст на Иран

Тръмп размаха пръст на Иран

Иран отправи ново предупреждение

"Американците се страхуват от военната мощ на Иран, това е причината зад тяхното решение да отменят решението да нападнат Иран", допълни министърът на образованието.

Тръмп обяви миналия месец, че е отменил военен удар, за да отвърне на свалянето на безпилотен самолет на САЩ от страна на Иран над Ормузкия проток на 20 юни, защото при удара можело да загинат 150 души, като даде знак, че е отворен за преговори с Техеран.

Техеран твърди, че шпионският безпилотен самолет е бил свален от иранска ракета земя-въздух в иранското въздушно пространство, докато Вашингтон твърди, че той е бил в международното въздушно пространство.

Иран вижда врага да се концентрира върху икономически конфликт

Иран вижда врага да се концентрира върху икономически конфликт

"Във военната сфера ние напълно отрязахме пътя на врага"

Напрежението между Техеран и Вашингтон се изостри от миналата година, когато Тръмп излезе от ядреното споразумение между Иран и шестте световни сили и възобнови санкциите, които бяха отменени в рамките на споразумението в замяна на ограничаване на ядрената програма на Техеран.

В отговор на санкциите на САЩ, които са насочени главно към неговия основен чуждестранен приходоизточник под формата на износ на суров петрол, Иран намали ангажимента си към ядреното споразумение. Вчера президентът на Иран Хасан Рохани обяви, че Ислямската република ще увеличи обогатяването на уран след 7 юли до каквито равнища се нуждае над тавана, определен в споразумението.

Европейският съюз призова Техеран да се придържа към условията на ядреното споразумение от 2015 г., но Техеран настоя, че ангажиментът му постепенно ще намалее, докато Великобритания, Франция и Германия не могат да гарантират, че той има финансова полза от споразумението - основния стимул за Иран да се присъедини към него.

Призоваха Иран да не обогатява уран

Призоваха Иран да не обогатява уран

Западът засилва натиска над Техеран