Американският посланик в Берлин остро критикува германския министър на икономиката Петер Алтмайер, че прави паралел между китайското и американското шпиониране, съобщава БиБиСи.

Спорът пламна заради решението на Германия да не забрани на китайския технологичен гигант Huawei да участва в немската мобилна телефонна мрежа 5G.

"Няма морална еквивалентност между Китай и Съединените щати и всеки, който го предполага, игнорира историята", заяви американският посланик Ричард Гренел.

Американското правителство призовава западните съюзници да забранят на Huawei да наддава за договори за 5G, като твърди, че фирмата е твърде близка до Китайската комунистическа партия и китайските разузнавателни служби.

Междувременно ново проучване на общественото мнение предполага голяма пропаст между вижданията на американците и германците за американско-германските отношения.

Huawei определи като незаконни действията на САЩ срещу компанията

Huawei определи като незаконни действията на САЩ срещу компанията

САЩ да забрани американските телекомуникационни компании да да закупуват продуктите с федерални средтсва

Три четвърти от анкетираните американци са положителни. Но почти две трети от германците смятат, че отношенията са лоши, установява проучване на Pew Research Center/Körber-Stiftung.

По време на телевизионен дебат за HuaweiАлтмайер припомни скандала от 2013 г. за американското наблюдение на съюзниците от НАТО чрез Агенцията за национална сигурност. Тогава се, че са шпионирали и канцлера Ангела Меркел.

Алтмайер заяви, че "Германия все още не налага бойкот" на САЩ, въпреки скандала. "САЩ също така изискват от своите компании да предадат определена информация, необходима за борба с тероризма", каза той.

Забележката му е към опасенията на САЩ, че Huawei, световен лидер в областта на мобилните технологии от ново поколение, ще предаде записи на чувствителни данни на китайското правителство.

Макрон и Меркел попаднаха в нова Студена война, но тя не е тяхна и е технологична

Макрон и Меркел попаднаха в нова Студена война, но тя не е тяхна и е технологична

И Китай, и САЩ виждат в ЕС слаб и нищожен играч, и са прави

Китай е най-големият търговски партньор на Германия. Въпреки това германските разузнавачи също съветват правителството на Меркел да не допуска Huawei до 5G в Германия.

Посланик Гренел коментира, че приравняването на действията на правителството на САЩ с това на Китайската комунистическа партия е "обида за хилядите американски войски, които помагат да се гарантира сигурността на Германия и милионите американци, ангажирани със силен западен съюз".

"Тези твърдения са също обида за милионите китайски граждани, с отказани основни свободи и несправедливо затворени от ККП", допълва той.

Миналата година Гренел разгневи левите социалдемократически партньори на Меркел, като заяви, че иска да "овласти" европейските консерватори.

САЩ и Столтенберг критикуват Макрон - ЕС не може без ядреното възпиране на НАТО

САЩ и Столтенберг критикуват Макрон - ЕС не може без ядреното възпиране на НАТО

"САЩ полага огромни усилия" и иска максимално единство с Европа в рамките на НАТО

Президентът Доналд Тръмп критикува Германия и други съюзници от НАТО, които не успяват да изпълнят целта на НАТО за разходи за отбрана. Германия, Италия и Испания са много под целта от 2% от БВП.

В новото проучване на общественото мнение в САЩ и Германия, 85% от анкетираните американци смятат американските военни бази в Германия за важни за националната сигурност на САЩ.

Но само 52% от германците ги смятат за важни за сигурността на страната си.

САЩ запазват голямо военно присъствие в Германия (35 000 войници) от края на Студената война. Около 17 000 американски и 12 000 германски цивилни също работят за американските военни в Германия.

Китай: Отдавна САЩ систематично и целенасочено подслушват и крадат информация

Китай: Отдавна САЩ систематично и целенасочено подслушват и крадат информация

"САЩ да коментират собственото си поведение, Китай и Африка са добри приятели"