САЩ ще отговорят с военна сила, ако техни интереси бъдат накърнени от Иран. Това обяви специалният представител на САЩ за Иран Брайън Хук, след като лидерите на арабските държави се събраха в Саудитска Арабия, за да обсъдят заплахата от Техеран в контекста на изострящото се напрежение в Близкия изток.

Ала Брайън Хук настоя, че действията на САЩ, предприети досега в региона на Персийския залив, които включват препозициониране на военна техника и военнослужещи, са постигнали "желания възпиращ ефект върху изчисленията за риска от страна на иранския режим".

Саудитска Арабия иска мюсюлманските страни да отговорят с твърдост на Иран

Саудитска Арабия иска мюсюлманските страни да отговорят с твърдост на Иран

Регионът да "положи повече усилия за противодействие"

Американските военни изпратиха сили в Близкия изток, включително самолетоносач и бомбардировачи B-52, в ход, който американските власти заявиха, че цели да противодейства на "очевидните" заплахи от страна на Иран към американските сили в региона.

Хук е говорил пред журналисти по телефона преди спешните срещи на арабските лидери в саудитския град Мека, за да обсъдят ударите с дронове по петролни съоръжения в Саудитска Арабия и атаките срещу четири кораба, включително два саудитски петролни танкера, край бреговете на ОАЕ по-рано този месец.

Техеран отрече участие в атаката в ОАЕ.

Болтън: Почти със сигурност Иран стои зад атаките срещу танкерите

Болтън: Почти със сигурност Иран стои зад атаките срещу танкерите

Той разкри още, че наскоро е имало неуспешна атака срещу пристанищен град в Саудитска Арабия

САЩ провеждат "кампания за максимален натиск" чрез санкции срещу Иран, за да ограничат приходите му от петрол и други икономически дейности, в опит да ограничат, както смятат, разрушителната политика на Техеран в региона.

В отговор на въпрос за Китай и Индия, които внасят ирански петрол и дали е възможно те да продължат да внасят малки количества, Хук коментирал, че нямало да има повече изключения от санкциите срещу вноса на ирански петрол.

"Няма да има повече изключения от санкциите за вноса на петрол", каза той, добавяйки, че всякакъв петрол, внесен от която и да е страна извън границите на освобождаването, което продължава от ноември миналата година до май, ще бъде обект на санкции.

Иран е подготвен за война със САЩ, но предпочита диалог

Иран е подготвен за война със САЩ, но предпочита диалог

Арагчи подчерта, че определени хора се опитват да вкарат САЩ във война с Иран