Външният министър на Саудитска Арабия призова мюсюлманските нации да се противопоставят на скорошните нападения в региона с "всички средства за сила и твърдост", САЩ и техните съюзници обвиняват Иран, съобщава АП.

Ибрахим Асаф коментира на среща на външните министри на 57-членната организация на ислямското сътрудничество, че предполагаемият саботаж на кораби до бреговете на ОАЕ и нападението с безпилотни самолети на саудитски петролопровод от подкрепяните от Ириан бунтовници хути в Йемен, изискват, регионът да "положи повече усилия за противодействие на терористичните актове на екстремистки и терористични терористи групи ".

"Трябва да се изправим с всички средства на сила и твърдост", допълва той.

Иран отрече да участва в атаките, които се случват на фона на засиленото напрежение между Техеран и САЩ. Ирански служител бе на срещата, на която Асаф говори, но иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф не присъства.

Болтън: Почти със сигурност Иран стои зад атаките срещу танкерите

Болтън: Почти със сигурност Иран стои зад атаките срещу танкерите

Той разкри още, че наскоро е имало неуспешна атака срещу пристанищен град в Саудитска Арабия

САЩ обвиниха Техеран, че стои зад поредицата от инциденти този месец, включително и ракетни удари в близост до американското посолство в Багдад. В сряда американският съветник по националната сигурност Джон Болтън заяви пред журналисти в Абу Даби, че е имало неизвестен досега опит да се атакува и саудитското нефтено пристанище Янбу, като също така обвинява Иран.

Болтън описва решението на Техеран да се отдръпне от ядрената сделка със световните сили като доказателство, че иска ядрени оръжия, въпреки че мина една година след като Америка едностранно се оттегли от споразумението.

Той също така подчертава, че САЩ не виждат никакви по-нататъшни ирански атаки оттогава, нещо, което той приписва на последващите възпиращи действия на САЩ - наскоро Америка изпрати самолетоносач и бомбардировачи B-52 в Персийския залив. Но Болтън предупреди, че САЩ ще нанесат удар, ако отново го нападнат.

Тръмп заплаши Иран с военен отговор за всяка провокация

Тръмп заплаши Иран с военен отговор за всяка провокация

Вчера стана ясно, че Иран е увеличил четирикратно производството си на нискообогатен уран

"Целта е Иран и техни прокси сили ясно да разберат, че този вид действия рискуват много силен отговор от Съединените щати", заплашва Болтън, без да уточнява.

Междувременно в сряда действащият министър на отбраната на САЩ Патрик Шанахан заяви, че около 900 военнослужещи, заминават в Близкия изток, заради заплахата от Иран, да засилят десетките хиляди в региона и ще бъдат разположени в Саудитска Арабия и Катар. Други 600 са към ракетите "Пейтриът", които бяха разгърнати в региона.

"Иранската заплаха за нашите сили в региона остава", обясни Шанахан.

Пътуването на Болтън в ОАЕ е само дни след като Тръмп в Токио изглежда приветства преговорите с Иран.

Иран приветства предложението на Япония за посредничество със САЩ

Иран приветства предложението на Япония за посредничество със САЩ

Действия, не думи ще покажат целта на Тръмп, коментира иранският външен министър

"Ние не търсим промяна на режима, просто искам това да бъде ясно. Ние не искаме ядрени оръжия", коментира Тръмп.

Болтън, години, преди да стане съветник по националната сигурност, призовава за свалянето на иранското правителство в интервюта и платен ангажимент пред иранска група в изгнание.

"Не се отдръпвам от нищо от това. Това са позициите, които заех като гражданин. В момента съм държавен служител. Аз съветвам президента. Аз съм съветник по националната сигурност, а не създател на националната сигурност. От него зависи да вземе тези решения", обяснява Болтън. 

Тръмп заявява публично, че иска дипломатическо решение с Иран. Преди две седмица стана ясно, че той е обяснил насаме, че е притеснен от някои свои съветници, като съветника по националната сигурност на Белия дом Джон Болтън, който настояват за война.

Белият дом планира да заобиколи Конгреса и да продаде бомби на Саудитска Арабия

Белият дом планира да заобиколи Конгреса и да продаде бомби на Саудитска Арабия

Според информацията планът включва да се задейства клауза при извънредни случаи