Държавният секретар на САЩ Майк Помпео изрази надежда, че Армения ще се "защити" срещу Азербайджан, като изглежда проявява съчувствие към едната страна в конфликта, отбелязва "Франс прес".

"Надяваме се, че арменците ще могат да се защитят срещу това, което правят азербайджанците", каза Помпео в интервю за американско радио.

Президентът на Азербайджан: Премиерът на Армения е продукт на Джордж Сорос

Президентът на Азербайджан: Премиерът на Армения е продукт на Джордж Сорос

Всеки щял да се съгласи с тази теза...

Помпео изрази надежда, че двете страни ще "постигнат спиране на огъня по нормален начин и след това ще седнат на масата и ще се опитат да уредят... това, което е наистина исторически и сложен проблем".

През последните две седмици САЩ, които имат силна арменска диаспора, но нарастващи стратегически отношения с Азербайджан, изразиха неутралитет по отношение на насилието през последните две седмици, призовавайки двете страни да преговарят.

Помпео възобнови критиките към съюзника от НАТО Турция, която твърдо подкрепя Азербайджан.

Ердоган отрече да е изпращал сирийски бойци в Нагорни Карабах

Ердоган отрече да е изпращал сирийски бойци в Нагорни Карабах

Към тези, които ни казват "вие изпратихте муджахедините от Сирия

"Сега имаме турците, които се намесиха и предоставиха ресурси на Азербайджан, увеличавайки риска, увеличавайки огневата мощ, която се случва в тази историческа битка за това място, наречено Нагорни Карабах", отбеляза Помпео.

САЩ са съпредседател на т. нар. Минска група, отговаряща за дипломацията относно Нагорни Карабах, заедно с Русия и Франция.

Външните министри на Армения и Азербайджан се договориха през уикенда за хуманитарно спиране на огъня, но двете страни се обвиниха взаимно в нарушаване на споразумението в рамките на часове след като то трябваше да влезе в сила.

Азербайджанските сили настъпиха по северната и южната част на фронта, заемайки позиции в Нагорни Карабах и в два района на Азербайджан, които са под контрола на Армения от 1994 г. насам.

Байдън загрижен за Карабах, обвини Тръмп в пасивност

Байдън загрижен за Карабах, обвини Тръмп в пасивност

Вместо да остави дипломацията на Москва, администрацията трябваше да се ангажира повече