Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън призова Китай да работи с Вашингтон за борба с "екзистенциалната заплаха" от изменението на климата. Това съобщи БиБиСи.

По думите й двете държави, най-големите източници на парникови газове, имат съвместна отговорност да водят пътя в действията, свързани с климата. Тя призова Китай да подкрепи ръководения от САЩ Зелен климатичен фонд.

Джанет Йелън е на четиридневно посещение в Пекин в опит да засили отношенията между двете страни. Не е имало официално сътрудничество между Китай и САЩ по изменението на климата от управлението на Доналд Тръмп. Китай за кратко преустанови изцяло преговорите за климата със САЩ миналата година, след като Нанси Пелоси посети Тайван.

Китай е най-големият инвеститор в слънчевата енергия в света и най-големият производител на слънчеви панели и вятърни турбини, но емисиите на въглероден диоксид са се увеличили с 4% през първото тримесечие на тази година в сравнение с 2022 г.

Междувременно САЩ инвестираха милиарди долари през последните години в инициативи, насочени към справяне с изменението на климата, но също така отчетоха леко увеличение на емисиите миналата година.

Джанет Йелън иска Китай да се присъедини към САЩ във финансирането на световния преход към възобновяеми енергийни източници. Проблемът е настояването на Китай, че той все още е развиваща се страна. Според Пекин САЩ и Европа трябва да платят за енергийния преход, тъй като исторически те са създали повечето от емисиите.

Изменението на климата: Светът е пред точка без връщане назад

Изменението на климата: Светът е пред точка без връщане назад

Целта за поддържане на дългосрочното глобално затопляне в рамките на 1,5°C ни се изплъзва