Пратеникът на САЩ за Иран обяви, че администрацията на Доналд Тръмп ще поддържа кампанията си за натиск до встъпването в длъжност на новия президент и очаква, че ще бъде трудно за бъдещия държавен глава Джо Байдън да върне САЩ в ядреното споразумение от 2015 г. между Техеран и световните сили, информира "Асошиейтед прес". 

Елиът Ейбрамс е говорил пред местни журналисти по време на посещение в Израел, който беше категорично против ядреното споразумение.

"Всъщност няма значение кой е президент на 20 януари в смисъл, че така или иначе ще има преговори с Иран", подчерта Ейбрамс, повтаряйки позицията на администрацията на Тръмп, че резултатите от изборите в САЩ не са окончателни, докато не бъдат официално обявени.

"Дали е възможно да се върнем към ядреното споразумение, предстои да разберем", добави той, имайки предвид споразумението с Иран.

Новоизбраният президент Джо Байдън заяви, че се надява да върне САЩ към споразумението със световните сили, в което Иран се съгласи да ограничи ядрената си дейност в замяна на премахването на международните санкции. Президентът Доналд Тръмп извади САЩ от споразумението през 2018 г. и наложи тежки икономически санкции на Иран, който отговори с публично отказване от ядрените ограничения в споразумението.

Ейбрамс отбеляза, че всички санкции на САЩ, включително онези, свързани с проблемите на правата на човека и подкрепата на Иран за регионални екстремистки групировки, ще останат в сила до 20 януари.

"Имаме програма за максимални притискащи санкции", каза той и допълни: "Ще продължи през ноември, ще продължи през декември, защото това няма връзка с политиката, това няма връзка с изборите."