Турция продължава здраво да се държи за Запада и нейното партньорство със Съединените щати никога не е било по-силно, въпреки че страните остават разединени по отношение на войната на Израел в Газа. Това заяви посланикът на САЩ в Анкара Джеф Флейк пред "Ройтерс".

Флейк, който трябва да напусне поста си тази есен, посочи, че одобрението на Турция за разширяването на НАТО и сделката за продажба на американски F-16 са сигнал за наклона на Анкара към Запада през тази година и поставят началото на траен тласък в търговията и инвестициите.

"Стратегическото партньорство никога не е било по-силно и ние сме на добро място", увери 61-годишният Флейк.

Вашингтон притисна Анкара да ограничи всяко заобикаляне на санкциите срещу Москва след избухването на войната в Украйна, както и да разреши разширяването на НАТО, което приключи през януари с одобрението на Турция за членството на Швеция след 20-месечно забавяне.

Флейк отбеляза, че въпреки силните икономически, търговски и енергийни връзки на Турция с Русия, войната в Украйна подчертава нейния ангажимент към НАТО и Запада.

Турция подкрепя делото за геноцид срещу Израел в Газа

Турция подкрепя делото за геноцид срещу Израел в Газа

МС нареди на Израел през януари да се въздържа от всякакви действия

Турция "е перфектна в подкрепата си за териториалната цялост и суверенитета на Украйна", подчерта Флейк и посочи спирането на руските военни кораби, преминаващи транзитно към Черно море, и доставката на дронове за Киев.

Той добави, че тази година двупартийните настроения към Турция в Конгреса на САЩ са станали положителни и това ще продължи независимо от резултата от изборите в САЩ през ноември.

"Те здраво се държат за Запада", категоричен бе посланикът.

Основното напрежение в отношенията между САЩ и Турция през последните години е съюзът на Вашингтон със сирийските кюрди, които Анкара смята за терористи, и закупуването от Турция на руски отбранителни системи С-400, което предизвика санкции на САЩ и отстраняване от програмата за изтребители F-35.

Най-новото разминаване е около войната в Газа. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган остро разкритикува "израелските военни престъпления" и подкрепата на САЩ за операцията срещу палестинската въоръжена групировка "Хамас".

Ердоган нарече Израел "държава на терора" и остро разкритикува Запада

Ердоган нарече Израел "държава на терора" и остро разкритикува Запада

Анкара ще предприеме стъпки, за да гарантира, че израелските заселници са признати за "терористи"

Американският посланик посочи, че планираното посещение на Ердоган при Байдън в Белия дом миналия месец е било отменено поради проблеми с графика, но това се е случило и в момент, когато ситуацията в Газа е създала "труден политически фон".

"Очевидно ще има различия със ситуацията в Газа, това е трудно", призна той.

Флейк обаче добави, че близките отношения на Анкара с политическите лидери на "Хамас" са предоставили ценен проводник по време на конфликта и в преговорите за прекратяване на огъня и че Вашингтон понякога я моли да им предава послания.

Срещата на лидерите на страните от НАТО във Вашингтон следващия месец е възможност и за среща Байдън-Ердоган, като се има предвид, че "има известно желание и от двете страни", заяви още той.

Турция обвини САЩ, че ще предизвикат "сериозно клане" в Газа

Турция обвини САЩ, че ще предизвикат "сериозно клане" в Газа

Ердоган разкритикува изпращането на американски самолетоносач край Израел