Американските военни съобщиха, че са нанесли въздушни удари във вторник в сирийската провинция Дейр ес-Зор срещу съоръжения, използвани от групи, свързани с елитния Корпус на стражите на ислямската революция (КСИР) на Иран, пише "Джерусалем Пост"

Ударите бяха нанесени на фона на опитите за договаряне на проектоспоразумение, предложено от Европейския съюз, което би възкресило ядреното споразумение с Иран от 2015 г., прекратено от Доналд Тръмп, което настоящият президент Джо Байдън се опитва да съживи.

От изказване на американския полковник Джо Бучино става ясно, че именно американският президент е одобрил нанасянето на този удар по проиранските сили.

Централното командване на армията заяви в изявление, че тези удари са имали за цел да защитят американските сили от атака на подкрепяни от Иран групировки.

Централното командване нарече ударите "пропорционално, умишлено действие, предназначено да ограничи риска от ескалация и да сведе до минимум риска от жертви".

В изявлението за американския удар във вторник не се споменава дали има жертви и не се посочва дали въздушните удари са извършени от пилотирани или безпилотни самолети.

Това не е първият път, когато американски военни самолети нанасят удари по подкрепяните от Иран сили в Ирак и Сирия. Съединените щати удариха оперативни и оръжейни складове на две места в Сирия и едно в Ирак през юни миналата година.

Американските сили за първи път се разположиха в Сирия по време на кампанията на администрацията на Обама срещу "Ислямска държава", в партньорство с ръководена от кюрдите група, наречена Сирийски демократични сили. В Сирия има около 900 американски войници, повечето от които в източната част на страната.

Но подкрепяните от Иран милиции установиха плацдарм в Сирия, докато се биеха в подкрепа на президента Башар ал-Асад по време на гражданската война в Сирия.

Проиранските сили са силно концентрирани на запад от река Ефрат в провинция Дейр ес-Зор, където получават доставки от Ирак през граничния пункт Ал Букамал.

Унищожиха лагер на ислямисти в Сирия

Унищожиха лагер на ислямисти в Сирия

Това е станало в провинция Идлиб