САЩ вярват, че Украйна може да е член на НАТО, а Вашингтон ще подкрепи този курс, това обяснява в интервю за украинската медия "Европейска истина" представителят на САЩ в Украйна Уилям Тейлър, цитиран от ТАСС.

"Що се отнася до подкрепата от наша страна, аз имам прост отговор. Има политика на САЩ, която подкрепям, както и Белият дом, и Министерството на отбраната: САЩ вярват, че Украйна може да кандидатства за членство в НАТО и ще се радваме да приветстваме кандидатурата на Украйна за членство", коментира ръководителят на посолството.

Той също така уверява, че "докато Украйна се подготвя за тази стъпка", САЩ се стремят да й помогнат да се промени, реформира и да укрепи въоръжените си сили.

"Няма нищо по-хубаво от това да продължите това, което вие (Украйна) правите сега. Говоря за военна реформа, съвместни учения, преход към стандартите на НАТО за въоръжение", подчертава Тейлър.

Зеленски се обади на Макрон, иска среща на Нормандската четворка

Зеленски се обади на Макрон, иска среща на Нормандската четворка

Макрон е съгласен и ще обсъди въпроса с Меркел и Путин

В близките седмици е възможна кратка среща между президентите на САЩ и Украйна Доналд Тръмп и Владимир Зеленски, а след месец-два ще се проведе посещение на украинския лидер в Съединените щати.

"През следващите седмици ще има възможност за това във Варшава и Ню Йорк: тогава и двамата президенти ще бъдат в един и същи град". В тези градове, според посланика, "ще има кратка среща, по време на която президентите ще могат да обменят поздрави и евентуално да споделят една или две идеи. Но след това ще се състои истинска, пълноценна среща. Надявам се, че тя ще бъде във Вашингтон след месец-два - тук президентите ще имат реална, смислена комуникация."

Посланикът подчертава, че за среща на президентите "няма пречки освен въпроси с графика".

Тейлър очаква да се засилят отношенията между държавите. "Президенти ще говорят, ще оценят подкрепата, която САЩ оказват на Украйна, и ще потвърдят, че тази подкрепа ще продължи". На 9 август Тръмп обяви, че скоро Зеленски ще бъде приет в Белия дом.

НАТО няма да разполага нови ядрени ракети в Европа, но ще отговори на Русия

НАТО няма да разполага нови ядрени ракети в Европа, но ще отговори на Русия

Според него Русия носи цялата отговорност за прекратяването на договора

САЩ намира предложението на Зеленски за разширяване на нормандския формат за интересно.

"Президентът Зеленски вече повдигна този въпрос. Следователно, да, тази възможност се обмисля". Тъй като форматът към момента няма успех, Зеленски обясни, че може да се поканят американците или британците да се присъединят и "смятаме, че това е интересно предложение", допълва Тейлър.

В същото американският дипломат отбелязва, че в този случай е важно да се знае мнението на другите участници във формата по този въпрос. "Разбира се, необходимо е другите участници в нормандския формат да кажат какво мислят за присъединяването на САЩ или Великобритания. Но мога да кажа, че ние се интересуваме от това".

Той допълва, че специалният пратеник на Държавния департамент на САЩ за Украйна Курт Уолкър, който представлява "САЩ в преговорите по този въпрос ... също казва, че се интересува от подобни промени и вече провежда разговори за това".

Пентагонът не се притеснява от Русия в Арктика и разполага F-35 в Англия до 2021г.

Пентагонът не се притеснява от Русия в Арктика и разполага F-35 в Англия до 2021г.

Разногласията между САЩ и Турция няма да се отразят на операциите в Инджирлик