Американските сили унищожиха ракета земя-въздух на хусите в Йемен, съобщава "Франс прес".

Централното командване на САЩ в Близкия изток посочва, че е било преценено, че ракетата е представлявала "непосредствена заплаха" за американските самолети.

Подкрепяните от Иран хуси, които контролират голяма част от разтърсвания от война Йемен, атакуват корабите в Червено море от ноември насам. Те твърдят, че атаките им са в знак на солидарност с палестинците срещу военните действия на Израел в Газа.

Съединените щати оглавяват военноморска коалиция за защита на кораби в ключовия воден път и са нанасяли въздушни удари на територията на хусите, както самостоятелно, така и заедно с Великобритания.

САЩ са поразили шест ракетни позиции на хусите

САЩ са поразили шест ракетни позиции на хусите

Напрежение в Червено море

Вчера следобед "силите на САЩ извършиха удар за самоотбрана срещу една ракета земя-въздух на хусите, която беше подготвена за изстрелване", докладва Централното командване на САЩ и уточнява, че е било прецененено, че "ракетата представлява неизбежна заплаха за самолетите на САЩ в региона".

Съобщава се и че в петък вечерта хусите са изстреляли противокорабна ракета в Червено море, но "няма удар или повреда на плавателни съдове".

В края на миналата седмица сили на САЩ и Великобритания нанесоха удари срещу 18 цели на хусите на осем места в Йемен, като оръжейни складове, бойни дронове, системи за противовъздушна отбрана, радари и хеликоптер.

По данни на официалната информационна агенция на хусите един човек е загинал, а осем са били ранени при атаките.

Хусите готвят "изненада" в Червено море

Хусите готвят "изненада" в Червено море

Това каза лидерът на свързаната с Иран групировка, Абдул Малик ал-Хути