Белият дом очаква ваксинациите на малки деца да започнат още на 21 юни, ако федералните власти одобрят употребата им през следващите седмици. Това каза в четвъртък координаторът за отговор на COVID-19 в Белия дом Ашиш Джа, цитиран от "Ройтерс".

Джа каза пред репортери, че правителството на САЩ разполага с достатъчно ваксини срещу COVID-19 от Pfizer и Moderna, за да започне програмата за малки деца, ако и когато ваксините бъдат одобрени.

Той каза, че федералното правителство ще предостави 10 милиона дози ваксини на щатските и местните власти, за да започне масови ваксинации на деца под 5-годишна възраст.

САЩ пред одобрение на бустер на Pfizer за деца между 5 и 11 години

САЩ пред одобрение на бустер на Pfizer за деца между 5 и 11 години

Американската администрация по храните и лекарствата вече разреши

Pfizer и неговият партньор BioNTech в сряда завършиха документацията си в Американската администрация по храните и лекарствата, за да искат разрешение за своята ваксина срещу COVID-19 при малки деца.

Все още не е одобрена ваксина срещу COVID-19 за деца от тази възрастова група в повечето части на света. Остава неясно колко родители ще ваксинират малките си, тъй като търсенето е ниско при деца на възраст от 5 до 11 години.

През март Moderna публикува данни от проучвания, които показват, че двудозовата ѝ ваксина е безопасна и създава подобен имунен отговор при малки деца, както при пълнолетни лица.

Независимите съветници на FDA ще обсъдят двете заявления на среща, насрочена за 14-15 юни, като се очаква FDA да вземе решение скоро след това, каза Джа.

Той отбеляза, че Центровете за контрол и превенция на заболяванията също трябва да направят препоръка, ако FDA разреши ваксините и каза, че агенцията ще определи дати за заседанията на своята комисия "много, много скоро".

Джа каза, че много лекарски кабинети могат да бъдат затворени на 20 юни за празника на 16 юни, но ако FDA и CDC одобрят ваксините, ваксинациите на малки деца ще започнат "сериозно" още на 21 юни.

САЩ отлагат разрешението на ваксината на Pfizer за деца под 5 г.

САЩ отлагат разрешението на ваксината на Pfizer за деца под 5 г.

FDA иска повече време, преди да проведе заседанието си

"Нашето очакване е, че в рамките на седмици всеки родител, който иска детето му да бъде ваксинирано, ще може да го направи, каза той. "Ще изпратим дозите възможно най-бързо."