САЩ включиха Куба в списъка си на страни, които според тях не съдействат достатъчно в борбата с тероризма, съобщава "Ройтерс".

В американския черен списък вече са включени още четири страни - Иран, Сирия, Северна Корея и Венецуела. За миналата година те не са получили сертифициране, което се изисква от американски закон за антитероризма и е предварително условие за продажби на оръжие от САЩ.

Куба отново е върната в списъка, след като през 2015 г. - по време на управлението на президента Барак Обама, започнал сближаване с кубинския режим, беше извадена.

САЩ вадят Куба от списъка с подкрепящи тероризма държави

САЩ вадят Куба от списъка с подкрепящи тероризма държави

Обама представи доклад до Конгреса, с който декларира, че възнамерява

Мотивът на Държавния департамент на САЩ за повторното й включване в листата е решението с присъствието в Куба на преговарящи от колумбийска бунтовническа групировка, които през 2017 г. пристигнаха в Хавана за преговори с правителството на Колумбия, но така и не си тръгнаха.

Според Държавния департамент отказът на Куба за продуктивни разговори с правителството на Колумбия показва, че тя не съдейства на работата на САЩ в подкрепа на усилията на Колумбия за справедлив и траен мир.

САЩ добавиха Саудитска Арабия и Куба в черния списък за трафик на хора

САЩ добавиха Саудитска Арабия и Куба в черния списък за трафик на хора

"Ако не се изправите срещу трафика, Америка ще се изправи срещу вас"