Американският военен министър Джеймс Матис остави отворена възможността за осигуряването на по-дългосрочна помощ на "Отрядите за народна защита" (YPG) на сирийските кюрди, посочвайки, че може да се наложи САЩ да им осигуряват оръжия и оборудване дори след отвоюването на Ракка от ДАЕШ ("Ислямска държава"), съобщава "Ройтерс".

Турция, съюзник на САЩ в НАТО, която разглежда YPG като заплаха, заяви по-рано, че Матис я е уверил в писмо, че САЩ в крайна сметка ще си върнат оръжията, които са им предоставили, след като ДАЕШ бъдат победени.

САЩ увериха Турция, че разоръжават сирийските кюрди след победата над ДАЕШ

САЩ увериха Турция, че разоръжават сирийските кюрди след победата над ДАЕШ

Вашингтон успокоява страховете на Анкара

Матис, в първите си публични коментари по въпроса, не оспори пряко обяснението на Турция.

"Ще направим, каквото можем", изтъкна Матис пред журналисти по време на полета си за Германия, след като бил запитан за възстановяването на оръжията.

Но Матис също така отбелязал, че бойците от YPG са били добре въоръжени дори преди САЩ през миналия месец да решат да предложат по-специализирано оборудване за тяхната офанзива срещу контролирания от ДАЕШ град Ракка.

Матис също така заявил, че битката срещу ДАЕШ ще продължи дори след като Ракка бъде отвоювана и насочи отговорите си за възстановяването американските оръжия върху това оборудване, за което той смята, че YPG няма да се нуждаят за битка.

Запитан дали сирийските кюрди ще се върнат към нивото на въоръжаване преди тяхната операция за овладяването на Ракка, след като сраженията приключат, Матис отговорил: "Е, ще видим. Това зависи от това каква ще е следващата задача. Искам да кажа, че с овладяването на Ракка сраженията не приключват".

Турция разглежда YPG като продължение на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), която води въоръжен бунт срещу турската държава в югоизточната част на страната от средата на 1980-те години. Според турските власти оръжия, доставени на YPG в миналото, в крайна сметка са попадали в ръцете на ПКК, определяйки всякакви оръжия, предоставени на сирийските кюрди като заплаха за нейната сигурност.

САЩ обаче разглеждат YPG като основен съюзник в кампанията за победата над ДАЕШ в Ракка, основната градска крепост на терористите в Сирия.

Матис ще се срещне с турския си колега Фикри Ъшък в четвъртък в Брюксел.