Дипломати от САЩ, Великобритания, Канада, Нова Зеландия и Австралия призоваха руското правителство да защитава правата на ЛГБТИ хората в съвместно изявление, цитирано от ДПА.

Те призоваха "Руската федерация да се придържа към заявения си ангажимент да защитава правата на всички граждани, включително лесбийската, гей, бисексуалната, транссексуалната и полово неопределената (ЛГБТИ) общност".

Британското посолство в Русия също така се присъедини към посолството на САЩ в Москва в развяването на знамето с дъгата на ЛГБТИ движението, действие, разкритикувано от Русия като нарушаване на закона ѝ срещу публичното поощряване на хомосексуалността.

Посолството на САЩ уточни, че показва знамето с дъгата в чест на годишнината от първоначалното му издигане на гей парад в Сан Франциско преди повече от четири десетилетия, по-конкретно през 1978 г.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков отговори на издигането на знамето, като подчерта, че "всяка проява на пропаганда на нетрадиционни сексуални малцинства в нашата страна е забранена от закона".

Държавното ръководство на Русия отдавна е критикувано в международен план заради политиката си за разпалване на омраза към сексуалните малцинства, които правозащитници твърдят, че не получават защита срещу насилие в страната.

"За съжаление, ЛГБТИ хора по целия свят продължават да се сблъскват с насилие, тормоз и дискриминация просто заради това кои са те, а правоприлагащите органи често затварят очите си за езика на омразата и престъпленията от омраза, които все още са разпространени в много страни", се подчертава още в съвместното изявление, насочено към Русия.