В Конгреса на САЩ се споразумяха за проектобюджета за отбрана на страната през финансовата 2018 г., който предвижда отпускането на 4,6 млрд. долара за "противодействие" на Русия в Европа.

В Конгреса на САЩ договориха $700 млрд. за отбрана за 2018 г.

В Конгреса на САЩ договориха $700 млрд. за отбрана за 2018 г.

Повече от поисканото от Тръмп

По-конкретно, от документи, публикувани на сайта на Комисията за въоръжените сили към Сената на САЩ, става ясно, че се одобрява предоставянето на 350 млн. долара военна помощ на Украйна. Средствата могат да бъдат заделени в рамките на "Инициативата за оказване на помощ на Украйна в областта на сигурността", която предвижда снабдяването на съседката на Русия със "смъртоносни отбранителни оръжия".

Уточнява се, че ще бъде разрешено използването само на половината от сумата, а останалата част може да бъде изразходвана, само ако ръководителят на Пентагона се увери в успеха на военните реформи, извършени от Киев.

Освен това договореният проектобюджет за отбрана на САЩ предвижда отпускането на 100 млн. долара в помощ на Литва, Латвия и Естония за отблъскване на руската агресия.

Киев, Вашингтон и Брюксел по-рано многократно обвиниха Москва за намеса в Източна Украйна и дестабилизация на Украйна, подпомагайки проруските сепаратисти.