САЩ са отвлекли в Либия камион с ракетна установка "Панцир-С1" руско производство, съобщава The Times.

Противовъздушната ракетно-оръдейна система принадлежи на Либийската национална армия (ЛНА), която е подпомагана от Русия с въоръжение.

Според британското издание тайната операция е проведена заради опасения, че "Панцир-С1" може да попадне в ръцете на милиции или контрабандисти на оръжие и с нея да бъдат сваляни граждански самолети.

В Либия руският "Панцир-C1" свали американския дрон MQ-9 Reaper

В Либия руският "Панцир-C1" свали американския дрон MQ-9 Reaper

Напрежение в региона

Установката е била транспортирана до военновъздушната база Рамщайн на САЩ в Югозападна Германия.

Специалната операция е включвала изпращане на екип на товарен самолет на американските военновъздушни сили C-17 Globemaster до летището в Зуара, западно от Триполи, миналия юни, за да натовари батареята и да я транспортира обратно до "Рамщайн". Установката е закупена от Русия от Обединените арабски емирства, които са я изпратили в Либия за подкрепа на силите, верни на маршал Халифа Хафтар. 

Либия фактически е разделена на две части. Страната има два парламента и две правителства. Конфронтацията е между правителството на националното съгласие на Файез Сарадж (контролира Триполи и западната част на страната) и Либийската национална армия под командването на Хафтар (сътрудничи с парламента в източната част на страната).

Руснаците прелетяха със ЗРК "Панцир" над България за Сърбия

Руснаците прелетяха със ЗРК "Панцир" над България за Сърбия

Руски самолет Ан-124, транспортиращ зенитно-ракетния комплекс "Панцир С1", е излетял от московското летище "Внуково" за Сърбия