Ракетните изпитания на Северна Корея са дълбоко дестабилизиращи и опасни. Това обяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, добавяйки, че Пхенян не е отговорил на никакви дипломатически инициативи от страна на Вашингтон, информира "Ройтерс".

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън вчера наложи първите си санкции срещу оръжейните програми на Северна Корея след поредица от изстрелвания на севернокорейски ракети, включително две от миналата седмица насам.

Северна Корея изстреляла неидентифициран снаряд

Северна Корея изстреляла неидентифициран снаряд

Според все още оскъдна информация на Юга

Блинкън коментира в интервю за MSNBC, че САЩ са дали ясно да се разбере, че нямат враждебни намерения към Северна Корея и са готови да участват в преговори без предварителни условия.

"За съжаление, не само нямаше отговор на тези опити за преговори, но отговорът, който видяхме... бяха подновени ракетни тестове, нещо, което е дълбоко дестабилизиращо, то е опасно и противоречи на цял набор от резолюции на Съвета за сигурност на ООН", настоя Блинкън.

Северна Корея се похвали, че е изпитала хиперзвукова ракета

Северна Корея се похвали, че е изпитала хиперзвукова ракета

Япония потвърди, че Пхенян е извършил тест

"Мисля, че част от това е, защото Северна Корея се опитва да привлече вниманието", коментира американският първи дипломат и добави: "Това е правено в миналото. Вероятно ще продължат да го правят."

САЩ и техните съюзници са фокусирани върху това да се уверят, че са защитени и че има последствия за ракетната активност на Северна Корея, добави Блинкън.

Южна Корея се усъмни в твърденията на КНДР за хиперзвукова ракета

Южна Корея се усъмни в твърденията на КНДР за хиперзвукова ракета

Твърденията на Пхенян "изглеждат преувеличени"