САЩ започна да изтеглят военните си части от Ирак. Това съобщи в понеделник Sky News Arabia, цитирана от ТАСС, позовавайки се на Али ал-Ганими, член на комисията по отбрана и сигурност на иракския парламент. Според данните, американските сили започват изтеглянето на войските си от 15 военни бази, разположени в Ирак.

Както уточнява ал-Ганими, "САЩ започнаха да напускат Ирак, а американските сили започнаха фактически да се изтеглят от 15 военни бази", разположени на територията на страната. Депутатът посочва още, че "американците са ограничили присъствието си до две големи бази".

Той уточнява, че това е база близо до град Ербил в северната част на страната, както и въздушна база Айн ал Асад, разположена в провинция Анбар, на 180 км западно от Багдад.

Според ал-Ганими, САЩ искат да се укрепят в тези две бази, обаче "парламентът на страната и иракският народ настояват американските войски да бъдат изтеглени от всички бази".

Няма официални коментари от американска страна относно изтеглянето на американските сили от 15 военни съоръжения в Ирак.

САЩ искат да разположат "Пейтриът" в Ирак

САЩ искат да разположат "Пейтриът" в Ирак

За да защитят американските военни цели от потенциални атаки

На 5 януари, два дни след американски ракетни удари в района на летището в Багдад, при които бе убит иранският генерал Касем Солеймани, иракският парламент по-рано реши за извеждането на американските военнослужещи от страната.

Тогава, депутатите в парламента на Ирак приеха решение, изискващо от правителството да прекрати присъствието на чуждестранни войски в страната. 

САЩ отказват да се съобразят с решението на иракския парламент, а президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши Ирак с "безпрецедентни санкции" в отговор на възможните действия на Багдад за изтегляне на американските войски.

Ракетните удари на Иран: Вече 50 войници на САЩ диагностицирани с мозъчни травми

Ракетните удари на Иран: Вече 50 войници на САЩ диагностицирани с мозъчни травми

Първоначално САЩ твърдяха, че няма пострадали техни военнослужещи