Руската частна военна компания "Вагнер" се опитва да прикрие усилията си да придобие военно оборудване, което да използва в Украйна. Това твърдят от Държавния департамент на САЩ, съобщава "Ройтерс".

Вашингтон е бил информиран, че наемническата група се опитва да прехвърли през Мали тези доставки, които да бъдат в помощ на Русия във войната.

"Вагнер" има готовност да използва фалшиви документи за такива трансакции, заяви на редовен брифинг говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

Той отбеляза, че има индикации, че военната компания се е опитвала да закупи военни системи от чуждестранни доставчици и да прехвърли въпросните оръжия през Мали като трета страна.

Бойците от "Вагнер" опитали да купят оръжие от Турция

Бойците от "Вагнер" опитали да купят оръжие от Турция

Разкритието, че съюзник от НАТО може да е помагал на Русия във войната ѝ срещу Украйна, може да се окаже взривоопасно

"Засега не сме забелязали никакви признаци тези поръчки да са финализирани или изпълнени, но следим ситуацията отблизо", увери Милър.

Той посочи, че Вашингтон е наложил санкции на редица лица и организации, които подкрепят военните операции на "Вагнер", и допълни, че скоро Съединените щати ще имат повече информация по въпроса.

Наемниците на "Вагнер" се сражават редом с редовните руски войски в Украйна, включително в някои от най-интензивните боеве като продължаващата битка за контрол над Бахмут.

Западните държави изразиха загриженост относно дейността на "Вагнер" в Мали от края на 2021 г. По-рано африканската държава, чиито лидери завзеха властта с преврат през 2021 г., и Русия твърдяха, че руските сили там не са наемници, а инструктори, които помагат на местните войски с оборудване, закупено от Русия.

Руските власти отказват боеприпаси на бойците от "Вагнер"

Руските власти отказват боеприпаси на бойците от "Вагнер"

Тези, които ни пречат да спечелим войната, пряко работят за врага, предупреждава Пригожин