Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън в телефонен разговор с турския външен министър Мевлют Чавушоглу призова Анкара да се откаже от руските зенитно-ракетни системи С-400. Това се посочва в изявление, публикувано от пресслужбата на Държавния департамент.

Държавният секретар призова Турция да се откаже от руските ракетни системи С-400. Антъни Блинкън изрази подкрепа за продължаващите преговори между Турция и Гърция, съобщи АП.

Турция няма да се откаже от С-400, счита Русия за важен играч

Турция няма да се откаже от С-400, счита Русия за важен играч

Но продължава контактите със САЩ, въпреки позицията им

Антъни Блинкън също изрази съболезнования за смъртта на турски заложници в северен Ирак и потвърди, че Кюрдската работническа партия (PKK) носи отговорност за убийствата.

САЩ определят групата като терористична организация, отбеляза Антъни Блинкън.

САЩ и Турция са обсъдили също важността на укрепването на сътрудничеството и подкрепата за разрешаване на политическия конфликт в Сирия.

Турция и САЩ може и да се разберат за руския С-400

Турция и САЩ може и да се разберат за руския С-400

САЩ искат Турция да не използва С-400

Русия и Турция подписаха договор за доставка на руските системи за ПВО С-400 през 2017 г. Турция беше първата държава от НАТО, която придоби тези системи от Русия.

Решението на Анкара предизвика рязко негативна реакция на САЩ и Алианса. САЩ не спират да се опитват да накарат Турция да изостави руските системи за ПВО. Поради факта, че Турция не се поддава на натиск и не се отървава от С-400, Вашингтон изключи Анкара от американската програма за производство на изтребителите от пето поколение F-35, припомня ТАСС.

Турция няма да иска разрешение от САЩ за получаване на още С-400 от Русия

Турция няма да иска разрешение от САЩ за получаване на още С-400 от Русия

"Нито една държава няма да определя нашите национални отбранителни мерки"

Освен това САЩ дълго време заплашваха Турция с въвеждането на едностранни санкции заради закупуване на С-400, но не бързаха да предприемат тези стъпки, тъй като се страхуваха от допълнително влошаване на отношенията с ключовия им в НАТО съюзник.

Анкара предупреди, че няма да остави без отговор прилагането на подобни санкции.