Турция няма да се откаже от С-400, въпреки позицията на САЩ по въпроса. Това съобщи в четвъртък официалният представител на президента на Турция Реджеп Ердоган Ибрахим Калън, цитиран от ТРТ и ТАСС.

"Решението за С-400 не беше взето за една нощ, казахме за това на американските си колеги. Нашето споразумение беше подписано около четири месеца преди CAATSA. От правна гледна точка изявленията на САЩ са противоречиви, Американската страна съобщи, че все още няма да води преговори по този въпрос ", заяви той.

Турция няма да иска разрешение от САЩ за получаване на още С-400 от Русия

Турция няма да иска разрешение от САЩ за получаване на още С-400 от Русия

"Нито една държава няма да определя нашите национални отбранителни мерки"

Калън отбелязва, че Русия е важен играч и в тази връзка за Анкара е важно какви отношения ще изгради Турция с нея. Освен това представителят на Ердоган не изключи, че през следващите седмици ще се проведат разговори между президентите на Турция и САЩ Таип Ердоган и Джо Байдън.

САЩ искат Турция да не използва С-400, който е изграден да поразява военна техника на НАТО. Анкара закупи системата през юли 2019 г.

През януари, тогавашният кандидат за поста на държавен секретар на САЩ Антъни Блинкен нарече закупуването от Турция на руски зенитно-ракетни системи С-400 неприемливо. Той каза още, че Вашингтон трябва да обмисли възможността за въвеждане на допълнителни санкции срещу Анкара.

Турция призовава за диалог със САЩ след санкциите заради С-400

Турция призовава за диалог със САЩ след санкциите заради С-400

След като Байдън се очаква да е по-твърд с Ердоган