Германският вицеканцлер Зигмар Габриел заяви, че Саудитска Арабия трябва да спре финансирането на фундаменталистки джамии в чужбина, които са обвинявани в подхранване на екстремизма, съобщава „Франс прес”.

От Саудитска Арабия уахабитски джамии са финансирани по целия свят”, посочи Габриел, препращайки към строгата версия на сунитския ислям, тръгваща от ХVIII в. и по-конкретно от проповедника Шейх Мохамед бин Абдул Уахаб, който е съосновател на Саудитската държава.

В Германия много ислямисти, смятани за опасни лица, са произлезли от тези общности”, коментирал вицеканцлерът пред „Билд ам зонтаг”.

Габриел също така предупредил срещу отчуждаването с твърде много критики на Саудитска Арабия, ключов играч в опитите за слагане на край на войната в Сирия,

„В същото време ние трябва да дадем на саудитците да разберат, че свърши времето за поемането по друг път”, натъртва Габриел, който също е и икономически министър в правителството на Ангела Меркел.   

Проповядването, свързано с уахабитската мисъл, включително завръщането към исляма, както е бил практикуван от първото поколение мюсюлмани, бива обвинявано, че вдъхновява екстремисти от Осама бин Ладен до ДАЕШ („Ислямска държава”).  

Габриел, който е шеф на лявоцентристката Социалдемократическа партия, призова за решителни стъпки в Германия срещу радикалните джамии, свързани с ултраконсервативното салафистко течение на исляма.

Радикалният фундаментализъм, който се случва в салафистките джамии, не е по-малко опасен от крайнодесния екстремизъм”, подчертал вицеканцлерът.