Съветът за сигурност на ООН ще гласува в понеделник руско-китайска проекторезолюция за международно разследване на саботажа на тръбопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2".

Очаква се гласуването да се проведе след 21:00 часа българско време.

Текстът предлага генералният секретар на ООН Антониу Гутериш да създаде международна независима комисия за разследване на всички аспекти на акта на саботаж на газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2". Настоява се за установяване на извършителите, поръчителите, организаторите на саботажа и техните съучастници.

Гутериш трябва да избере специалисти за комисията в рамките на 30 дни.

Документът също така призовава страните, които провеждат национални разследвания на експлозии на тръбопроводи, да сътрудничат изцяло на комисията и да споделят информация с нея. 

Датските военни вадят обект край газопровода „Северен поток 2“

Датските военни вадят обект край газопровода „Северен поток 2“

Изпратена е покана и до оператора

Русия подготви първата версия на резолюцията за "Северен поток" в края на февруари, но не я подложи веднага на гласуване, а покани страните от Съвета за сигурност да обсъдят документа. Оттогава са проведени три кръга консултации.

Припомняме, че на 24 март датската агенция по енергетика покани оператора на газопровода "Северен поток 2" да участва в изваждането на открит в близост обект. 

Операцията ще се проведе с оглед на по-нататъшното изясняване на естеството на обекта. Съответните органи ще предоставят допълнителна информация, когато това е възможно.

Три теча в "Северен поток 1" и "Северен поток 2" бяха открити в рамките на няколко часа на 26 септември. Първият от тях беше засечен на "Северен поток 2" близо до датския остров Борнхолм. Тогава бяха регистрирани две изтичания на Северен поток. Датската енергийна агенция съобщи, че голямо количество газ е навлязло в морето. По-късно шведски сеизмолози съобщиха, че са регистрирали две експлозии по трасетата на тръбопровода. Няколко дни по-късно шведската брегова охрана откри и четвърти теч по съоръженията.

Съединените щати и НАТО нарекоха атаките срещу газопроводите от септември 2022 г. "акт на саботаж". От своя страна Москва обвини Запада и призова Съвета за сигурност на ООН да проведе независимо разследване. Нито една от страните не е предоставила доказателства за твърденията си.

ЦРУ и германското разузнаване подготвили алтернативна версия за взривяването на "Северен поток"

ЦРУ и германското разузнаване подготвили алтернативна версия за взривяването на "Северен поток"

Нови твърдения на американския разследващ журналист Сиймур Хърш

Както Швеция, така и Дания, които проведоха разследване, заключиха, че четирите теча на "Северен поток" 1 и 2 са причинени от експлозии. Те обаче не уточниха кой може да е отговорен за аварията.