Съветът за сигурност на ООН ще заседава в неделя, за да обсъди насилието между Израел и Палестина. Това се случва, след като Съединените щати, съюзник на Израел, възразиха срещу среща, проведена в петък, както беше предложено първоначално, предаде independent.co.uk. САЩ предложиха да се отложи виртуалната среща за вторник, с надеждата, че изчакването няколко дни може да позволи ситуацията да се разреши сама, но вместо това беше постигнат компромис за среща в неделя. Антъни Блинкън, държавният секретар на САЩ, заяви в четвъртък, че се надява, че изчакването няколко дни ще позволи "дипломацията да има някакъв ефект и да види дали наистина ще получим истинска деескалация".

Той добави, че Вашингтон е отворен и подкрепя дискусия, открита дискусия в ООН. САЩ също изпратиха свой пратеник в региона заради опасенията, че ситуацията може да излезе извън контрол. Когато беше договорена дата за срещата, посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд написа в Twitter, че: "САЩ ще продължат да участват активно в дипломацията на най-високите нива, за да се опитат да деескалират напрежението."

Израел и Газа - Нетаняху обяви, че офанзивата не е приключила

Израел и Газа - Нетаняху обяви, че офанзивата не е приключила

Протести по света подкрепят палестинците, правителства в Европа показват солидарност с Израел

Срещата ще бъде в присъствена форма и се вярва, че ще включва както израелски, така и палестински участници, предаде Франс прес. Досега Съветът е провел две видеоконференции от понеделник с надеждата да помогне за запазването на мира в региона, като палестинците настояват за трета, според анонимен дипломат. Друг дипломат анонимно заяви, че целта на новата среща е "да се опита да допринесе за мира и да има възможност Съветът за сигурност да се изрази и да призове за прекратяване на огъня", съобщи Франс прес.

САЩ се противопоставиха на приемането на съвместна декларация, заявявайки, че това би било "контрапродуктивно" и подкрепяйки искането на Израел да откаже да позволи на Съвета за сигурност да се включи в конфликта. Според няколко източника 14 от 15-те члена на Съвета подкрепиха предложението за приемане на съвместна декларация, насочена към намаляване на напрежението в сряда, като говорителят на ООН Стефан Дюжарик заяви: "Всяка международна ситуация винаги ще се възползва от силна и единен глас от Съвета за сигурност."

В момента Съветът включва представители на Китай, Франция, Русия, Обединеното кралство, САЩ, Естония, Индия, Ирландия, Кения, Мексико, Нигер, Норвегия, Тунис, Виетнам и Сейнт Винсент и Гренадини. Няколко члена публикуваха свое собствено съвместно изявление с нарастващите разочарования, като Норвегия, Естония, Франция и Ирландия заявиха: "Осъждаме изстрелването на ракети от Газа срещу цивилно население в Израел от Хамас и други бойни групи, което е напълно неприемливо и трябва да спре незабавно", се казва в изявлението. Големият брой цивилни жертви, включително деца, от израелските въздушни удари в Газа и израелските жертви от ракети, изстреляни от Газа, е едновременно тревожен и неприемлив. "Призоваваме Израел да прекрати дейностите по заселване, разрушаване и изселване, включително в Източен Йерусалим." Междувременно палестинският посланик в ООН Рияд Мансур публикува в сряда писмо до висши служители в организацията, в което ги моли да действат незабавно, за да поискат Израел да прекрати атаките си срещу палестинското цивилно население, включително в ивицата Газа".

Армията на Израел отрича да е влизала в Газа

Армията на Израел отрича да е влизала в Газа

Подготовката за операцията продължава

В писмото Мансур също така призова ООН да поиска от Израел да прекрати всички други незаконни израелски действия и мерки на окупираната палестинска територия, включително Източен Йерусалим, включително спиране на плановете за насилствено преместване и етническо пречистване на палестинците от града".

Припомняме, че днес 12-етажна сграда, в която се помещават офисите на агенция "Асошиейтед прес" и телевизия "Ал Джазира" в Газа се срути при ракетен обстрел от страна на израелската армия. Собственикът на сградата е бил предупреден за въздушната атака и е евакуирал хората. Няма жертви и пострадали. Говорител на израелската армия заяви, че в многоетажната сграда, в която има апартаменти и други офиси, е имало "военно разузнаване на "Хамас".

Мюсюлманските държави се събират "да обсъдят израелската агресия". 

Саудитска Арабия призова външните министри на най-големия орган на мюсюлманските държави в света да проведат среща в неделя. Събранието ще обсъди израелските актове на насилие срещу палестинци и използването на сила от израелската полиция срещу протестиращи в джамията Ал-Акса в Йерусалим.

Кралството ще бъде домакин на виртуалната среща на върха, на която ще се съберат министри от 57-членната Организация за ислямско сътрудничество (ОИС), "за да обсъдят израелската агресия на палестинската територия", особено актовете на насилие в близост до джамията Ал-Акса, съобщи органът в събота.

Мюсюлманските държави се събират "да обсъдят израелската агресия"

Мюсюлманските държави се събират "да обсъдят израелската агресия"

Израел: За 6 дни от Газа са изстреляни 2300 ракети, 1000 са прихванати от "Железен купол"

ОИС със седалище в Саудитска Арабия включва държави Иран, Турция, Индонезия и редица държави с мнозинство от мюсюлмани. Джамията Ал-Акса е едно от най-свещените места за исляма, е чувствителен и емоционален въпрос за мюсюлманите по целия свят. ОИС е създадена преди 51 години в отговор на нападение на еврейски екстремисти с палеж срещу джамията Ал-Акса в източен Йерусалим.

Най-малко 139 души, включително 39 непълнолетни, са убити и над 1000 са ранени в резултат на израелски обстрел на ивицата Газа от понеделник вечерта. Това съобщи в събота Министерството на здравеопазването на крайбрежния анклав.

Междувременно един човек загина в събота в предградие на Тел Авив в резултат на масирани ракетни атаки от ивицата Газа, съобщава израелското държавно радио Kan.