С доста радикално изявление по повод на кризата в Сирия излезе днес Съюзът на писателите на Русия. То бе разпратено до медиите от неговата официална пресслужба и бе публикувано на сайта „Военное обозрение".

Днес войната е на прага на суверенната сирийска държава. Цивилизованите варвари от Англия, САЩ, Израел, Франция и Турция се канят с ракетно-бомбени удари да установят прословутия стар фашистки „световен ред" над народа на Сирия, както и над други народи от Арабския изток", се казва в документа.

Руските писатели са категорични, че първата кръв на сирийски деца преди две години е пролята от наемници на империализма, и обвиняват за това гореизброените страни. В списъка на виновните те нареждат и „саудитците, катарците и техните съюзници".

Президентите, кралете, кралиците и премиерите на тези новообразувани държави джуджета в Арабския свят, които поддържат кървавото решение, завинаги влизат в световната история като фашистки престъпници", продължава декларацията и настоява, че решението за военен изход от сирийския конфликт е довело света до точката на противостоене, на която всеки трябва да се самоопредели с кого е - с убийците на жени и деца, палачите, готови на всякакво кръвопролитие в името на принципите на „световната демокрация", или сред онези, които се противопоставят на убийствата на невинни и политическото насилие срещу народите.

В своето послание руските писатели отбелязват, че миролюбивите инициативи на Москва и Пекин в Съвета за сигурност на ООН са били недостатъчни - твърде нерешителни и безизразни, като отдават това на икономическа и геополитическа зависимост.

„Звярът на войната не получи достоен отпор и излезе с вдигнат меч на пътеката на войната. В размислите за икономически ползи и геополитически интереси нашите управляващи забравиха моралната и истински общочовешката страна на въпроса за съдбата на Сирия, както това вече се случи с Югославия, Ирак и Либия. Цената на подобна забрава е животът на невинни мирни жители в целия Близък изток и на сирийския народ."

Писателите изразяват своята решителност да търсят не само морална, но и юридическа оценка на агресията срещу Сирия: „Извършва се военно престъпление, което трябва да бъде наказано." В заявлението е записано, че те смятат всички форми на духовна, политическа и физическа съпротива за необходими и оправдани, и обявяват, че напълно отказват сътрудничество с политически или културни дейци, подкрепили военните действия. Писателите призовават всички руски граждани да се включват в антивоенни прояви, без значение под чии партийни знамена се провеждат.

Звярът на войната трябва да бъде спрян в началото на пътя му, за да не се превърне трагедията на Арабския изток в трагедия на целия свят", завършва текстът.

Декларацията е подписана официално от пресслужбата на Съюза на писателите на Русия. Не става ясно обаче кои именно майстори на перото застават зад нея с имената си.