Военните обещания, посочени в 20-те споразумения за сигурност, които Украйна е подписала с партньорите си, възлизат на 60 милиарда долара годишно за следващите четири години. Това обяви украинският премиер Денис Шмигал, цитиран от "Ройтерс".

Киев разчита до голяма степен на военна подкрепа от партньори в борбата си срещу руските сили, продължаваща вече 28 месеца.

10-годишните споразумения, включително с ЕС и САЩ, определят ангажименти за дългосрочна военна и друга помощ и гарантират провеждането на незабавни консултации за вземане на решение за следващите стъпки в случай на бъдеща руска атака след края на настоящия конфликт.

Киев подписва още 7 споразумения за сигурност

Киев подписва още 7 споразумения за сигурност

Включително със САЩ

"Съгласно тези споразумения през следващите четири години нашите партньори планират да предоставят на Украйна обща военна подкрепа на стойност 60 милиарда долара годишно", отчете Шмигал по време на правителствено заседание. Той не представи разбивка на източниците на финансиране.

Споразуменията се сключват двустранно и всяко е различно.

Така например текстът на първото споразумение, подписано с Великобритания, гласи, че страната ще предостави на Украйна помощ в размер на още 2,5 милиарда паунда (3,16 милиарда долара).

Естония пък - съгласно споразумението - "е поставила цел" да разпределя най-малко 0,25% от БВП годишно за военна подкрепа в периода 2024-27 г.

Зеленски очерта 4 приоритета за Украйна на фронта

Зеленски очерта 4 приоритета за Украйна на фронта

ПВО, артилерия, американската военна помощ и ATACMS