Според съобщения в социалните и държавните медии в неделя иранската полиция е влязла в сблъсък със студенти в един от най-престижните университети в страната, обобщи Би Би Си.

В съобщенията се казва, че голям брой студенти от университета "Шариф" в Техеран са били хванати в капан на паркинга на кампуса.

Видеоклипове в социалните медии изглежда показват студенти, които бягат от силите за сигурност, които стрелят с оръжие по протестиращите.

Антиправителствените протести избухнаха в Иран през септември след смъртта на жена, задържана от нравствената полиция.

Иранският президент осъди сблъсъците, но обеща разследване на смъртта на Амини

Иранският президент осъди сблъсъците, но обеща разследване на смъртта на Амини

До ожесточени протести се стигна след като задържана от моралната полиция почина внезапно

Махса Амини, на 22 години, изпадна в кома часове след като моралната полиция я арестува за предполагаемо нарушение на правилата за носене на забрадка.

Съобщава се, че полицаите са удряли главата на г-жа Амини с палка и са я блъскали в един от автомобилите си. Полицията заяви, че няма доказателства за малтретиране и че тя е получила "внезапна сърдечна недостатъчност".

Протестите започнаха по време на погребението ѝ и се разпространиха из цялата страна, превръщайки се в най-тежките размирици, наблюдавани в страната от години.

В един от видеозаписите, публикувани в социалните медии, се вижда как студенти бягат от силите за сигурност в кампуса на университета "Шариф". Отдалеч се чуват звуци, наподобяващи изстрели.

На друго силите за сигурност на мотоциклети изглежда стрелят по автомобил, в който се намира пътникът, заснел видеото.

19 загинали при нападение срещу полицейски участък в Иран

19 загинали при нападение срещу полицейски участък в Иран

Не е ясно има ли връзка с протестите след смъртта на иранка при арест

Иран Интернешънъл цитира доклади, според които силите за сигурност са нападнали студентски общежития и са стреляли с оръжие по тях. В други доклади се споменава за използване на сълзотворен газ срещу протестиращите.

Неделя беше първият учебен ден за много студенти, които за първи път посещават университета "Шариф". В докладите се казва, че късно вечерта пред главната порта на кампуса са се събрали тълпи, след като са научили за сблъсъците.

Би Би Си не е в състояние да провери събитията в университета.