Семействата на германските дипломати в Иран напускат страната предвид заплахата от военна ескалация между Иран и Израел. Освен това в посолството в Техеран са предприети допълнителни мерки за сигурност, както съобщи в събота говорител на Федералното министерство на външните работи в Берлин в отговор на запитване на ДПА.

В следобедните часове е планирано заседание на кризисния екип във външното министерство, написа Bild am Sonntag. Беше съобщено също така, че протоколите за действие при кризи са задействани на този етап в най-ниската степен.

Според Министерството на външните работи се предполага, че в Иран живеят по-голям брой хора с двойно гражданство. Въпреки това няма официални данни, тъй като няма задължение за регистрация в чужбина.

В петък Федералното външно министерство призова всички германски граждани в Иран да напуснат страната. В същото време беше отправено предупреждение и да не се пътува до Иран. Ситуацията в областта на сигурността може да се влоши бързо и без предупреждение.

На този етап австрийското външно министерство заяви, че "не се планират такива мерки". Австрийците също бяха призовани да напуснат Иран.

САЩ предупредиха дипломатите си да не напускат градовете в Израел

САЩ предупредиха дипломатите си да не напускат градовете в Израел

Великобритания е предупредила гражданите за възможна ескалация на близкоизточния конфликт