Сенатът на САЩ ще започне разглеждането на законодателството, включващо помощ за Израел и Украйна, още следващата седмица. Това каза лидерът на мнозинството Чък Шумър на нарочна пресконфереция.

Шумър заяви, че е необходим законопроект за помощ, дори ако няма споразумение с републиканците относно финансирането на мерките за сигурност на границите. "Ще ги поставя на масата следващата седмица, надявам се с двупартийна подкрепа, защото това е единственият начин да бъде направено", каза Шумър.

Миналия месец Байдън поиска от Конгреса да одобри финансиране от 106 милиарда долара за национална сигурност, включително помощ за Украйна, подкрепа за Израел и пари за допълнителна сигурност на границата на САЩ с Мексико.

Белият дом иска 40 млрд. долара за Израел и 60 млрд. за Украйна

Белият дом иска 40 млрд. долара за Израел и 60 млрд. за Украйна

Това финансиране трябва да бъде одобрено от двете камари на Конгреса

Финансирането не бе одобрено, което породи опасения, че средствата, специално тези за Украйна, може да не получат одобрение на фона и на стартиралата предизборна кампания в САЩ, а и след като Камарата на представителите, ръководена от републиканците, прие законопроект, включващ помощ за Израел, но не и за Украйна.

Председателят на бюджетната комисия сенатор Пати Мъри настоя от своя страна Сенатът да приеме приеме законопроект за финансиране, който включва помощ за сигурността на Украйна и Израел, хуманитарна помощ и финансиране за съюзниците на САЩ в Индо-Тихоокеанския регион.

"Не можем да свършим половината от работата си и по същество да кажем на света, че Америка стои само с някои от своите съюзници през някои времена", каза Мъри.

Искането на Байдън към Конгреса включваше 60 милиарда долара за Украйна, както и за около 14 милиарда долара за Израел и за сигурността на границата с Мексико.

Администрацията на Байдън се стремеше да обвърже помощта за Израел и Украйна в един законодателен акт, това обаче доведе до неприемането на законопроекта. Този законопроект обаче изобщо не беше гласуван в Сената, където демократите имат мнозинство.

Байдън подписва временния бюджет без помощ за Украйна и Израел

Байдън подписва временния бюджет без помощ за Украйна и Израел

Мярката цели предотвратяване на спирането на работата на федералната администрация