Русия заяви във вторник, че е окупирала големи части от Източна Украйна след продължителни боеве и неотдавнашното разполагане на още войски, предава Associated Press.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза, че силите на Москва контролират 97% от Луганска област.

Русия обяви, че пълното превземане на целия Донбас, който включва областите Донецка и Луганска области и където подкрепяните от Русия сепаратисти се бият с украинското правителство от 2014 г., е нейната основна цел при инвазията в съседната й страна, която започна на 24 февруари.

Засега остава неясно дали Русия ще се опита да разшири офанзивата си и в други райони на Украйна, ако превземе Донбас. Руският външен министър Сергей Лавров предупреди в понеделник, че ако Западът предостави на Украйна ракети с голям обсег, способни да достигнат руска територия, Москва ще отговори, като разшири офанзивата си по-дълбоко в Украйна.

Още в началото на войната руските войски също така поеха контрола над цялата Херсонска област и голяма част от Запорожка област в Южна Украйна. Руските служители и назначените от тях местни ръководители обмислят планове тези региони или да обявят своята независимост, или да бъдат включени в Русия.

Шойгу твърди, че руските сили са превзели жилищните квартали на Северодонецк и се стремят да поемат контрола над индустриална зона в покрайнините му, както и близките населени места.

Северодонецк, административен център на Луганска област,след като нейната столица Луганск беше окупирана от проруски сепаратисти още през 2014 година, и близкият град Лисичанск са единствените два града в Донбас, които устояват срещу руската инвазия, която се подпомага от местните прокремълски сили.

Шойгу добави, че руските войски са превзели Лиман, Святогорск и още 15 града в региона.

Руският министър на отбраната каза, че 6489 украински войници са взети в плен от началото на военните действия в Украйна, включително 126 през последните пет дни.

Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк призова сънародниците си да не се обезсърчават относно обратите на бойното поле.

"Не позволявайте новината, че сме отстъпили нещо, да ви плаши", каза той във видео обръщение. "Ясно е, че тактическите маневри продължават. Ние отстъпваме нещо, вземаме нещо обратно."

Какво се случва в Северодонецк?

Какво се случва в Северодонецк?

При улични боеве, каквито се водят от седмица в Северодонецк, като цяло е трудно да се разбере коя страна какво контролира

Губернаторът на Луганска област Сергей Гайдай призна, че руските сили контролират индустриалните покрайнини на Северодонецк.

"Най-тежките улични битки продължават с различна степен на успех", каза Гайдай пред Асошиейтед прес. "Ситуацията непрекъснато се променя, но украинците отблъскват атаките.

Руските сили също продължиха артилерийския обстрел на Лисичанск. Гайдай каза, че руските войски са обстрелвали местен пазар, училище и сграда на колеж, като са унищожили последната. Трима ранени са изпратени в болници в други части на Украйна, каза той.

"В ход е тотално унищожаване на града, руските обстрели се засилиха значително през последните 24 часа. Руснаците използват тактика на изгорената земя", каза Гайдай.

Като цяло украинските сили са отбили 10 руски атаки през предходните 24 часа, според Гайдай. Информацията му не може да бъде проверена по независим начин.

Украйна няма да се примири с патова ситуация на бойното поле с Русия, а има за цел да си върне контрола върху цялата си територия, окупирана от Москва. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от "Ройтерс".

Вече загубихме твърде много хора, за да отстъпим просто така своята територия, категоричен бе той, допълвайки, че патовата ситуация "не е опция" за Киев.

Трябва да постигнем пълна деокупация на цялата ни територия, настоя държавният глава.

Британски генерал: Вероятно Зеленски ще трябва да се примири със загуба на територии

Британски генерал: Вероятно Зеленски ще трябва да се примири със загуба на територии

Русия нямало сама да си тръгне от Украйна