Членове на британското правителство са започнали "сериозна работа" по оставането на Обединеното кралство за постоянно в митническия съюз на Европейския съюз като начин за спасяване на споразумението за Брекзит, въпреки че премиерът Тереза Мей изключва такова действие, пише британският в. "Индипендънт".

Подготовката е в ход на високо равнище на фона на вярването, че отслабената Мей ще бъде принудена да предложи потенциално решаващ компромис на опозиционната Лейбъристка партия.

Британският премиер нееднократно е отхвърляла митническия съюз, опасявайки се от по-нататъшен бунт от страна съпартийците си в Консервативната партия, които са против ЕС, но някои министри я притискат да приеме, че червената линия ще трябва да бъде премахната, ако трябва споразумението ѝ с ЕС за Брекзит да бъде спасено.

Юнкер пред ЕП: Рискът от Брекзит без споразумение се увеличи, няма предоговаряне

Юнкер пред ЕП: Рискът от Брекзит без споразумение се увеличи, няма предоговаряне

Мишел Барние обвини Мей, че се е дистанцирала от "споразумението, което тя самата договори"

Те смятат, че това би могло да привлече много депутати от Лейбъристката партия да подкрепят споразумението, когато то се върне в Камарата на общините (долната камара на британския парламент), дори ако самият лидер на лейбъристите Джереми Корбин все още отказва да спре да бъде опозиция.

Високопоставен източник от британското правителство е казал за "Индипендънт", че "върши се сериозна работа по митническия съюз. Трябва да бъдем подготвени, така че сме готови, ако политиката се движи в тази посока".

Въпреки че премиерът все още не е спечелена за каузата, тя ще бъде подложена на силен натиск, ако, както се очаква, Европейският съюз отхвърли нейния призив за замяна на предпазния механизъм за ирландската граница, преди ново гласуване в Камарата на общините.

Мей с мандат за предоговаряне на Брекзит, ЕС казва "не"
Обновена

Мей с мандат за предоговаряне на Брекзит, ЕС казва "не"

Все по-вероятен е вариантът излизане без сделка

Отстъпката за митническия съюз едва ли ще бъде достатъчна, за да убеди Корбин да не определя случващото се като "Брекзит на консерваторите", но много депутати от Лейбъристката партия се очаква да преминат от другата страна.

Нещо повече, въпреки неизбежното възмущение на торите, някои депутати от Консервативната партия биха могли да бъдат убедени, че митническият съюз ще направи по-малко вероятно предпазният механизъм, на който те се противопоставят - предназначен да гарантира отворена граница между оставащата в ЕС Ирландия и Северна Ирландия - някога ще бъде необходим.

Корбин поиска тримесечно отлагане на Брекзит

Корбин поиска тримесечно отлагане на Брекзит

Той отново призова правителството да отхвърли идеята за напускане на ЕС без споразумение