Рискът от Брекзит без споразумение се увеличи след гласуването в Камарата на общините. Това предупреди председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред Европейския парламент, цитиран от "Гардиън".

Вчера британският парламент подкрепи предложение, което дава мандат на премиера да търси предоговаряне на сделката с ЕС за Брекзит.

Но Юнкер потвърди позицията на Общността, че няма да има предоговаряне на споразумението. Той поясни, че ЕС се подготвя и за сценарий Брекзит без сделка.

Захариева за Брекзит без сделка: Това е най-лошият сценарий
Обновена

Захариева за Брекзит без сделка: Това е най-лошият сценарий

Работим да има сделка, но трябва да бъдем готови и за вариант без сделка

Великобритания скоро ще напусне ЕС. Това е лошо решение, смята той.

По думите му споразумението за напускане е най-доброто и единственото. Според него гласуването вчера в парламента не е променило нищо.

ЕС е решен да предотврати връщане на "мрачните времена" в Ирландия, обеща Юнкер.

Стърджън с план за нов референдум при сценарий Брекзит без сделка

Стърджън с план за нов референдум при сценарий Брекзит без сделка

Парламентът отхвърли поправката, касаеща Шотландия

Председателят на Европейската комисия повтори, че Брюксел няма желание да използва предпазния механизъм за Ирландия.

Юнкер смята, че Камарата на общините е срещу много неща - против Брекзит без споразумение, против предпазния механизъм. Ние не знаем британският парламент какво подкрепя, сподели европейският представител.

Снимка 403546

Източник: ЕПА

Той обеща да продължи да поддържа тесни контакти с премиера Тереза Мей, която уважава много. Шефът на Комисията обеща да чуе идеите, но също ще бъде ясен по отношение на позицията на ЕС.

ЕС няма да предоговаря сделката за Брекзит

ЕС няма да предоговаря сделката за Брекзит

Вчера британският парламент дебатира и гласува 7 поправки към споразумението

Вярва, че може да се постигне споразумение, защото е оптимист.

След това взе думата главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние, който обвини Мей, че се е дистанцирала от "споразумението, което тя самата договори", без да предлага някаква яснота и алтернатива на предпазния механизъм.

Снимка 403550

Източник: ЕПА

Според Барние гласуването за избягване на Брекзит без споразумение не означава, че ще бъде предотвратено.

Вчера за първи път Мей обяви, че споразумението трябва да бъде предоговорено, направи го дори преди гласуването, коментира главният преговарящ.

Споразумението няма да бъде предоговаряно, категоричен е той. По думите му предпазният механизъм не е "догма", но е част от решението на въпроса за ирландската граница.

Снимка 403549

Източник: ЕПА

Той обаче обяви, че ЕС е открит за "алтернативни договорености". Протоколът към споразумението за напускане и политическата декларация за бъдещите отношения казва това, обясни Барние и допълни, че предпазният механизъм е необходима практична мярка.