Парламентарна делегация от Южна Корея отпътува за САЩ днес, предаде АП.
Законодателите се отправиха на дипломатическа мисия, за да накарат Вашингтон да помогне в преговорите за освобождаване на 21 южнокорейски граждани, държани за заложници от талибаните в Афганистан.

Делегацията е съставена от представители на четирите най-големи политически партии.

Това е пореден опит на Южна Корея да накара САЩ да направи изключение в политиката си спрямо терористите. Сеул разчита Вашингтон да изпълни част от исканията на талибаните, докато вчера от Държавния департамент заявиха категорично, че „не преговарят с терористи".

„Искрено ще помолим САЩ да вземе по-сериозни и значителни мерки за разрешаване на кризата", каза Чон Йонг-се от Демократичната работническа партия, преди делегацията да отпътува за Вашингтон.

Предишните дипломатически усилия на Южна Корея - изпращането на дипломатически представител в Афганистан и телефонни разговори между президентите на Южна Корея - Рох Му Хьон и на Афганистан - Хамид Карзай - не успяха да убедят афганистанското правителство да изпълни исканията на талибаните, тъй като властите се опасяват, че това ще доведе до повече отвличания.