Високопоставено длъжностно лице в Северна Корея е било застреляно, защото е ходил да се къпи в обществена баня, докато е трябвало да бъде в карантина заради новия коронавирус, съобщават южнокорейски медии.

Служителят, който е работил областта на търговията, е бил арестуван и моментално екзекутиран, след като е имало опасност да разпространи смъртоносната зараза.

В 26 държави има случаи на коронавирус

В 26 държави има случаи на коронавирус

Следващата държава с най-много случаи е Япония

Източници са уточнили, че длъжностното лице е било поставено в изолация след пътуване до Китай с вожда на страната Ким Чен-ун. Твърди се, че той е пренебрегнал заплахата на комунистическия диктатор "да разпоредя съгласно военното законодателство" срещу всеки, който е напуснал карантината без разрешение.

Северна Корея все още не е потвърдила нито един случай на заразен с коронавирус човек, но предприе драстични мерки, за да спре разпространението му през дългата близо 1300 км обща граница с Китай.

Изолираната комунистическа държава наложи безкомпромисна карантина на всеки, който наскоро е бил в съседен Китай или е бил в контакт с китайци.

Първи починал от коронавирус в Япония

Първи починал от коронавирус в Япония

Извън Китай има един смъртен случай във Филипините

За друг държавен служител се твърди, че е бил заточен в севернокорейска ферма, след като се е опитал да прикрие пътуванията си до Китай, откъдето тръгна заразата. Уточнява се, че той е член на Агенцията за национална сигурност на изолираната държава.

Твърденията за чистки или екзекуции на длъжностни лица са често срещани в тоталитарния режим, но е трудно да се проверят поради изключителната цензура, наложена на държавните медии. ООН и СЗО поставят под съмнение твърденията, че там никой не е заразен с коронавируса, който се разпространи в поне 25 страни по света.

Коронавирусът постави под карантина село във Виетнам и увеличи случаите в Сингапур

Коронавирусът постави под карантина село във Виетнам и увеличи случаите в Сингапур

Здравното министерство съобщи, че всички нови случаи са свързани с предишните

Южнокорейски медии твърдят, че е имало множество случаи и дори възможни смъртни случаи от новия коронавирус в Северна Корея. Изправен пред глобалната заплаха от епидемията, Пхенян обяви вчера, че карантините са удължени на 30 дни, след 14-дневния период, препоръчан от здравните власти. Очакваше се държавни служители, граждани и чужденци, които живеят в Северна Корея, да се подчиняват на това "безусловно".

Коронавирус: изгониха шефа на компартията в китайската провинция Хубей

Коронавирус: изгониха шефа на компартията в китайската провинция Хубей

242 нови смъртни случая от новия вирус само за денонощие