Министерството на външните работи на Северна Корея обвини Израел, че е бомбардирал болница в ивицата Газа на 17 октомври, съобщава "Ройтерс". Оттам добавят, че открито е извършил военно престъпление "под нескритото покровителство на Съединените щати".

В изявление, разпространено от държавната информационна агенция KCNA, говорител на министерството също обвини Съединените щати, че са "дали зелена светлина на Израел да избие палестинци без никакви притеснения", като са го снабдили с оръжия и военна подкрепа, включително разполагането на самолетоносачи в близкия Изток.

"Това показва, че САЩ са съучастник, който заговорничи и насърчава геноцида на Израел", каза говорителят. В изявлението на външното министерство обаче не бяха включени конкретни доказателства за твърдението.

Израел поставя под съмнение броя на жертвите и тежестта на разрушенията в болницата

Израел поставя под съмнение броя на жертвите и тежестта на разрушенията в болницата

Израелската армия обвинява "Ислямски джихад" за неуспешно изстреляна ракета", паднала на паркинга пред болницата

Севернокорейските държавни медии често се противопоставят на възгледите на Запада, особено тези на Съединените щати, по международни въпроси.

Припомняме, че министерството на здравеопазването в Газа съобщи, че 471 души са загинали при взрив в болница Ал-Ахли ал-Араби по-рано този месец. Според палестинците и арабските държави израелски въздушен удар е ударил болницата. Израел твърди, че експлозията е причинена от неуспешно изстрелване на ракета от "Хамас". От групировката отрекоха да носят отговорност.

Американски служител каза във вторник, че служителите на американското разузнаване са "силно уверени", че експлозията е причинена от палестинска ракета, която се е разпаднала по време на полет, а не от Израел. Представители на американското разузнаване не са направили окончателна оценка и все още събират доказателства.

Все още има несигурност относно броя на загиналите от взрива в болницата и броя на ранените, обявиха американски служители.

Въздушен удар близо до болница в "безопасната зона" в Газа

Въздушен удар близо до болница в "безопасната зона" в Газа

Нова ескалация на напрежението