Северна Корея изрази сериозна загриженост и остро осъди преразгледания ядрен стратегически план, одобрен от президента на САЩ Джо Байдън тази година. Това предаде агенция Ройтерс.

"КНДР, както винаги, ще засили стратегическата си сила по всякакъв начин, за да контролира и елиминира всички видове предизвикателства пред сигурността, които могат да произтекат от опасната промяна на ядрената позиция на САЩ. Страната ще противодейства решително на всякакъв вид ядрена заплаха", се посочват от севернокорейското външно министерство.

Усилията на други суверенни държави за укрепване на отбранителните им способности, за да се справят с непрекъснато нарастващата ядрена заплаха от САЩ, никога не могат да бъдат претекст за натрупването на ядрени оръжия за агресия и провокативна координация на ядрената позиция, допълват от ведомството.

Без значение колко САЩ преувеличават ядрената заплаха от други страни, КНДР ще тласне напред изграждането на ядрена сила, достатъчно надеждна, за да защитава твърдо суверенитета и интересите на сигурността на страната, подчертават от министерството на външните работи на КНДР.

По-рано тази седмица от Белия дом обявиха, че класифицираният ядрен стратегически план не е отговор на отделна държава или заплаха, след като New York Times съобщи, че САЩ преориентира стратегията си за възпиране, за да се съсредоточи върху разширяването на ядрения арсенал на Китай.

NYT:  Байдън през март за първи път говори за сдържане на ядрен Китай

NYT: Байдън през март за първи път говори за сдържане на ядрен Китай

В секретен стратегически ядрен план