Северна Корея предупреди, че ще бъде "ясно обявяване на война", ако нейните ракети бъдат свалени по време на тестовите им изстрелвания над Тихия океан, съобщава "Франс прес".

Съединените щати и Южна Корея засилиха сътрудничеството в областта на отбраната, включително чрез съвместни учения, заради нарастващите заплахи от въоръжения с ядрени оръжия Пхенян, който през последните месеци проведе поредица от тестове на забранени оръжия.

От своя страна Северна Корея твърди, че нейните ядрени оръжия и ракетни програми са за самоотбрана. Тя се разгневи от военните учения на САЩ и Южна Корея, които счита за репетиции за нахлуване.

"Ще се разглежда като ясно обявяване на война срещу КНДР, в случай че такъв военен отговор като прехващане се осъществи срещу нашите тестове на стратегически оръжия", предупреди Ким Йо-чен, влиятелната сестра на севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Тя подчерта, че Тихият океан не принадлежи на господството на САЩ или Япония.

Пхенян заплаши Южна Корея и САЩ с безпрецедентен отговор на военните им учения

Пхенян заплаши Южна Корея и САЩ с безпрецедентен отговор на военните им учения

Обвини съюзническите страни в повишаване на напрежението в региона

Северна Корея е "в готовност да предприеме подходящи, бързи и всеобхватни действия по всяко време", допълва се в нейното изявление, публикувано от официалната Корейска централна новинарска агенция.

Този месец американските и южнокорейските военни ще проведат най-мащабните си съвместни учения от пет години насам, като те ще продължат най-малко 10 дни, считано от 13 март.

Тази седмица съюзниците проведоха и въздушни учения с участието на американски тежък бомбардировач B-52, способен да носи ядрено оръжие.

В отделно изявление днес външното министерство на Северна Корея обвини Съединените щати в "умишлено" засилване на напрежението.

"Неотдавнашните съвместни въздушни учения ясно показват, че схемата на САЩ за използване на ядрени оръжия срещу КНДР се развива на ниво истинска война. Изразяваме дълбоко съжаление за безотговорното и тревожно показване на мускули от страна на САЩ и Южна Корея", посочват от ведомството.

Северна Корея: Нашите ракети са предупреждение към САЩ и Южна Корея

Северна Корея: Нашите ракети са предупреждение към САЩ и Южна Корея

Пхенян показа мускули на съседите си

Миналата година Пхенян се обяви за "необратима" ядрена сила и изстреля рекордно голям брой ракети.

Наскоро Ким Чен-ун призова за "експоненциално" увеличаване на производството на оръжия, включително на тактически ядрени оръжия.

Северна Корея определи своите ракетни тестове и военни учения като оправдани контрамерки след ученията на САЩ и Южна Корея.

Миналата седмица тя призова ООН да настоява за спиране на тези учения и повтори, че нейните ядрени оръжия гарантират баланса на силите в региона.

През февруари учение на САЩ и Южна Корея в Пентагона се фокусира върху отговорите на ядрена атака от страна на Северна Корея.

Пхенян отвърна на това учение с изстрелване на крилати ракети и предупреди, че засилените учения на Вашингтон и Сеул "могат да се разглеждат като обявяване на война".

Северна Корея отговаря с балистична ракета на учения на Юга и САЩ

Северна Корея отговаря с балистична ракета на учения на Юга и САЩ

САЩ и Южна Корея се подготвят да проведат учения за симулация на ядрена атака