Северна Корея е извършила ново ракетно изпитание, информира "Ройтерс", като допълва, че са били изстреляни две балистични ракети.

Това е третото ракетно изпитание за по-малко от 10 дни, извършено от КНДР, само часове след като тя разкритикува новите санкции на САЩ заради предишните изстрелвания като "провокация" и предупреди за категорична реакция. 

За предишните две изпитания комунистическият режим твърди, че са били на хиперзвукови ракети.

САЩ заклеймиха ракетните изпитания на Северна Корея като "дълбоко дестабилизиращи"

САЩ заклеймиха ракетните изпитания на Северна Корея като "дълбоко дестабилизиращи"

Пхенян не бил отговорил на никакви дипломатически инициативи от страна на Вашингтон

Военните на Южна Корея уточниха, че днес Северна Корея е изстреляла две балистични ракети с малък обсег. Според тях двете ракети са били изстреляни в източна посока от северната провинция Северен Пьонан, на западните брегове на Северна Корея, близо до границата с Китай.

Индо-тихоокеанското командване на американските военни посочи, че макар да е оценило, че изстрелването не представлява непосредствена заплаха за САЩ или техните съюзници, то подчертава "дестабилизиращото въздействие на програмата (на Северна Корея) за незаконни оръжия".

Двете ракети са изминали около 430 км на максимална височина от 36 км, уточниха южнокорейските военни.

"Нашите военни проследяват и наблюдават развитията в подготовка за потенциални допълнителни изстрелвания, като същевременно поддържат позиция на готовност", се казва в изявление на Генералния щаб на южнокорейските въоръжени сили.

Второто изпитание на Северна Корея доведе до налагане на санкции от САЩ срещу петима севернокорейския представители, свързани със севернокорейската ракетна програма.

Северна Корея изстреляла неидентифициран снаряд

Северна Корея изстреляла неидентифициран снаряд

Според все още оскъдна информация на Юга

Пхенян веднага след това упрекна САЩ, че умишлено ескалирали ситуацията. Сега заради новото ракетно изпитание и най-вече заради информациите, че ракетата е паднала, на корабите в района между Корейския полуостров и Япония, както и в Източнокитайско море и в Северния Пасифик се препоръчва да са внимателни и да уведомят властите, ако забележат непознат обект.

Северна Корея защитава ракетните си изпитания като легитимно право на самозащита. Севернокорейската държавна новинарска агенция пък заяви, че неотдавнашното разработване на нов тип севернокорейското оръжие е било част от усилията за модернизиране на националните отбранителни способности, а не е било насочено срещу конкретна страна или с цел да се навреди на сигурността на съседни държави.

Южна Корея се усъмни в твърденията на КНДР за хиперзвукова ракета

Южна Корея се усъмни в твърденията на КНДР за хиперзвукова ракета

Твърденията на Пхенян "изглеждат преувеличени"