Северна Корея взриви участъци от междудържавните пътища и железопътни линии от своята страна на силно охраняваната граница с Южна Корея, съобщиха южнокорейските военни във вторник, с което напрежението на Корейския полуостров се засили.

Около обед местно време във вторник, участъци от пътищата и жп линиите, свързващи двете държави, бяха разрушени, информира Обединеният комитет на началник-щабовете на Южна Корея (JCS) в съобщение до медиите. В отговор, южнокорейските военни произведоха предупредителни изстрели на юг от военната демаркационна линия, макар че експлозиите не са нанесли щети от южната страна на границата.

Тези взривове идват след като Пхенян миналата седмица обеща напълно да прекъсне междудържавните пътища и железопътни връзки и допълнително да укрепи граничните зони на своята страна. Южна Корея предупреди в понеделник, че Северът се готви за подобни взривове.

Северна Корея вече е инсталирала мини и бариери по границата и в понеделник бе видяна да извършва допълнителни дейности с тежка техника, съобщиха южнокорейските военни. След взривяването Южна Корея увеличи наблюдението и бойната готовност.

Двете Кореи все още технически са в състояние на война, тъй като конфликтът от 1950-1953 г. завършва с примирие, а не с мирен договор. Междудържавните връзки, които сега бяха разрушени, бяха изградени по време на периоди на сближение, включително след срещата на върха през 2018 г., когато лидерите на двете страни обявиха нова ера на мир.

Според агенция Yonhap, около 180 милиарда вона (132 милиона долара) от южнокорейския бюджет са били изразходвани за възстановяване на междудържавните пътища.

Конфронтацията между двете страни ескалира, след като Северна Корея обвини Южна в изпращане на дронове над столицата Пхенян, като се твърди, че дроновете са разпръснали голямо количество анти-севернокорейски листовки, което Пхенян нарече политическа и военна провокация.

Ким Чен-ун заповяда армията да е готова за незабавен удар

Ким Чен-ун заповяда армията да е готова за незабавен удар

Позиция на Пхенян