Президентът на Азербайджан Илхам Алиев и премиерът на Армения Никол Пашинян ще присъстват на среща в Брюксел в края на октомври. Това потвърди председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

"Поканих и двамата лидери - на Армения и Азербайджан, като и двамата потвърдиха, че ще присъстват на тази среща", заяви той при пристигането си на втория ден от срещата на Европейската политическа общност в Гранада, Испания.

Среща между лидерите на Армения и Азербайджан трябваше да се проведе в Испания в кулоарите на срещата на върха на Европейската политическа общност. Според високопоставен представител на ЕС е имало опит за организиране на преговори "две плюс три" с участието на Париж, Берлин и Брюксел.

Азербайджан иска преговори с Армения в Брюксел

Азербайджан иска преговори с Армения в Брюксел

Погрешно било отказът на Баку за среща в Гранада да се представя като нежелание за разговори

На срещата се предвиждаше да бъде обсъдено бъдещето на региона Нагорни Карабах, след като Баку си върна пълния контрол върху него при 24-часова военна операция, започнала на 19 септември, както и да разгледат напредъка на дългогодишните, но проблематични мирни преговори между Азербайджан и Армения.

Впоследствие обаче азербайджанските държавни медии информираха, че Илхам Алиев е решил да не присъства на организираното от ЕС събитие заради "антиазербайджанска атмосфера" и след като Германия и Франция отхвърлиха възможността турският президент Реджеп Тайип Ердоган да участва в преговорите.

Вчера обаче Баку поясни, че въпреки отказа има готовност за преговори с Ереван на тристранна платформа Азербайджан-Армения-ЕС в Брюксел.

Азербайджан се ядоса на Франция и отказа разговори с Армения

Азербайджан се ядоса на Франция и отказа разговори с Армения

Илхам Алиев няма да присъства на организираната от ЕС петстранна среща в Испания