Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси замина на посещение в Запорожката атомна електроцентрала в окупираната от Русия Югоизточна Украйна, съобщава "Ройтерс".

Това ще бъде втората му визита в централата след нахлуването на руските сили миналата година.

Гроси ще провери ситуацията в най-голямата атомна електроцентрала в Европа като част от усилията за намаляване на риска от голяма авария.

Москва и Киев многократно си разменяха взаимни обвинения в обстрел на електроцентралата през последната година. Сраженията, които се водят около нея, и опасенията, че охладителните системи могат да загубят захранване заради недостиг на вода, породиха страхове от ядрена катастрофа.

Зеленски обвини Русия, че държи Запорожката АЕЦ за заложник

Зеленски обвини Русия, че държи Запорожката АЕЦ за заложник

Няма гаранция за безопасността на централата, докато руските сили не се изтеглят

От септември екип на МААЕ е разположен в централата, за която Киев твърди, че Москва използва като щит за войските и военната си техника.

Гроси многократно е призовавал за зона за безопасност около Запорожката АЕЦ . Той се опита да преговаря и с двете страни, но през януари призна, че посредничеството за постигане на споразумение става все по-трудно.

Говорител на МААЕ потвърди, че Гроси е напът за централата.

Той посочи, че шефът на ядрения надзорен орган на ООН е в района на Запорожие, но не разкри точното му местоположение. Беше публикувана обаче снимка на Гроси с бронежилетка, застанал до бронирана кола на ООН.

МААЕ предупреждава, че Запорожката АЕЦ остава в риск от ядрена катастрофа

МААЕ предупреждава, че Запорожката АЕЦ остава в риск от ядрена катастрофа

Гроси коментира, че заради боевете, "всеки път хвърляме зарове и ако това да продължава, един ден късметът ни ще изчезне"

Вчера шефът на МААЕ заяви, че не се отказва от опитите си да постигне споразумение за защита на атомната централа и коригира предложенията, за да намери възможен пробив.

Гроси, който се срещна с украинския президент Володимир Зеленски в понеделник, описа ситуацията в централата като "много опасна" и нестабилна.

Запорожие е една от четирите области, чиято анексия Русия обяви през септември след референдуми, които световната общност разкритикува като измама. Русия счита централата за своя територия - нещо, което Украйна отрича.