Военният министър на САЩ Джеймс Матис днес е на посещение в Бившата югославска република Македония (БЮРМ), като предупреди в Скопие, че Русия се опитва да се намеси в референдума за промяна на името на страната, включително чрез разпространяване на дезинформация.

Приемането на договореното с Гърция име Северна Македония отваря вратата на страната за членство в НАТО и Европейския съюз, припомня "Ройтерс".

БЮРМ насрочи за 30 септември референдума относно споразумението на правителството през юни със съседна Гърция за името Северна Македония.

Неделен протест за името на Македония

Неделен протест за името на Македония

Премиерът Зоран Заев бе начело на проявата

Матис е последният от поредицата западни лидери, включително германският канцлер Ангела Меркел, който е на посещение в Скопие и който призовава македонците да приемат споразумението.

"Просто гледаме как оформят собственото си бъдеще... не се оформя от някой друг", коментира Матис пред журналисти на път за Скопие.

"Не искаме да виждаме Русия да върши там това, което се опитаха да направят в толкова много други страни", изтъкна Матис, добавяйки, че намесата на Москва го притеснява.

През юли Гърция изгони двама руски дипломати и забрани на други двама да влизат в страната заради това, че са се опитвали да подкупват длъжности лица и да подстрекават демонстрации за осуетяване на споразумението.

Москва вече не може да спъне църковната независимост на Украйна и Македония

Москва вече не може да спъне църковната независимост на Украйна и Македония

Архиерейският събор реши…

Русия категорично отрече обвиненията и отговори реципрочно с експулсирането на гърци.

Матис, който ще бъде в Скопие само в продължение на няколко часа, се срещна с македонския премиер Зоран Заев и министъра на отбраната Радмила Шекеринска, както и с президента Георги Иванов, който се противопоставя на споразумението.

Вашингтон смята, че проруски групировки активно работят за подкопаване на референдума, като Москва се опитва да подкупва отделни хора и да разпространява дезинформация.

"Няма съмнение, че са прехвърляли пари и също така провеждат по-широки кампании за влияние", заяви Матис и допълни, че не е ясно колко ефективни са били действията на Москва.

Силна подкрепа за управляващите в Македония преди референдума

Силна подкрепа за управляващите в Македония преди референдума

30 партии призовават гласоподавателите си да гласуват "за" договора с Гърция

Посланикът на Москва в Скопие разкритикува амбициите на БЮРМ да се присъедини към НАТО, изтъквайки, че тя може да се превърне в "легитимна цел", ако отношенията между НАТО и Русия се влошат допълнително.

Междувременно Зоран Заев заяви, че нямало никакви доказателства за влияние на Русия в Македония. "Нямам никакви доказателства за каквото и да е руско влияние. Руската федерация е приятел на Македония и тя няма нищо против интеграцията на Македония в Европейския съюз, въпреки че е против нашата интеграция в НАТО", коментира македонският премиер.